Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när specialtränade hundar letar efter knark och vapen på Rodengymnasiet i Norrtälje. Foto: Tomas Blideman/SVT

Så ska skolan bli drogfri – sökhundar permanentas i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

För Rodengymnasiet i Norrtälje ska vara en drogfri miljö har Norrtälje kommun tecknat ett avtal med ett företag som regelbundet ska leta igenom skolans lokaler med specialtränade sökhundar.

– Det går inte att lura hundnosen, säger Christer Hofström som är narkotikahundförare.

I korridorerna på Rodengymnasiet i Norrtälje sniffar specialtränade sökhundar runt bland skåp och toaletter. Som ett led i att hålla skolans lokaler fria från droger har Norrtälje kommun tecknat ett avtal med ett företag som regelbundet ska söka igenom skolan för att leta efter droger och vapen.

– Vi vill göra det här som en förebyggande åtgärd för att förhindra att narkotika finns i våra lokaler. Det ska vara tryggt att vara i gymnasieskolans lokaler, men otryggt för dem som vill sälja narkotika, säger utbildningsnämndens ordförande Patrik Dahl (C).

Vi gör besök regelbundet

Christer Hofström äger företaget som Norrtälje kommun har tecknat kontrakt med. Han kommer att besöka Rodengymnasiet regelbundet med sina hundar för att göra det svårt för de personer som vill förvara droger på skolan.

– De kan inte känna sig säkra, säger han.

Se hur sökhundarna arbetar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer