Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) välkomnar att kömiljarden återinförs. Foto: TT

Kömiljarden återinförs i Stockholm

Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade på onsdagen utformningen av den så kallade uppdaterade kömiljarden, som innebär satsningar för mer tillgänglig vård och kortare köer. 1,6 miljarder kronor har avsatts för satsningen. 320 miljoner kronor kommer att betalas ut i juni och 1, 28 miljarder kronor betalas ut i december.

Regionerna kommer att få pengar om de lyckas korta väntetiden för operationer eller specialistvård. Regionernas väntetider kommer att jämföras med de väntetider de hade under föregående år. De kommer alltså inte att jämföras med varandra som tidigare, utan endast regionens egna vårdköer tas i beaktning. Även en liten förbättring gällande vårdköerna i regionen ska ge pengar.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Sarbrink (L) har ansvar för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor. Hon välkomnar den nygamla modellen som belönar de regioner som har en stabil och god tillgänglighet och ger incitament till de regioner som har ett dåligt utgångsläge att förbättra sig.

– Det är mycket välkommet att en ny kömiljard nu är på plats. Fördelningen av pengarna som presenterats idag gäller enbart för 2019, inför nästa år ska ett mer grundligt arbete göras, säger Anna Starbrink.

73 miljoner till kömiljarden i Region Stockholm

Totalt kommer 9,4 miljarder att läggas på en stärkt hälso- och sjukvård. Bland annat i form av kömiljarden och satsningar på cancervård. För Region Stockholms del handlar det om drygt 1,7 miljarder där 73 miljoner ska gå till satsningen på den uppdaterade kömiljarden.

Det var i samband januariöverenskommelsen som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om att ta fram det de kallar för en uppdaterad kömiljard. Den så kallade kömiljarden infördes först av alliansregeringen, men mötte då kritik och togs bort 2014.

Regeringens satsning på hälso och sjukvården

Visa

·         741 miljoner för investeringar i vårdens medarbetare

·         551 miljoner för en god och nära vård

·         266 miljoner till psykiatrin

·         73 miljoner för en uppdaterad kömiljard som ska stimulera till kortare vårdköer

·         78 miljoner till kortare köer i cancervården

källa regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer