De nya parkeringsskyltarna i Sundbyberg täcks över med svarta sopsäckar efter att länsstyrelsen upphävt kommunens beslut om nya parkeringsregler. – Kommunen har gjort väldigt vidlyftiga tolkningar av lagarna, säger Niklas Poblenz som bor i området. Foto: SVT

Kommunen införde p-avgifter – nu tvingas de backa

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juni införde Sundbybergs kommun nya parkeringsregler i området Lilla Ursvik. Bland annat infördes en parkeringsavgift mellan klockan 8-21 på vardagar. Men kommunens regler var olagliga och nu tvingas man backa från beslutet.

Niklas Poblenz brukade parkera sin bil på gatan utanför huset i Lilla Ursvik. Tidigare har det varit gratis, men med kort varsel införde Sundbybergs kommun den 1 juni nya parkeringsregler på gatorna i området.

Under juni, juli och augusti infördes tillfälliga parkeringsregler som skulle börja gälla permanent i september. Men tillfälliga regler får bara införas i särskilda fall, till exempel om det behövs på grund av vägarbete eller om det finns risk för skador på vägen.

– De tillfälliga reglerna verkar vara ett sätt att runda regelverket eftersom man inte haft tid att uppfylla formalia för permanenta regler. Då har man tagit till knepet med tillfälliga regler. Men ingen förstår varför det skulle vara så himla bråttom att få igenom de här reglerna, säger Niklas Poblenz, som överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Uppenbart fel av kommunen

Efter bara en dryg vecka med de nya parkeringsreglerna – eller lokala trafikföreskrifter, som det officiellt heter – har länsstyrelsen nu upphävt kommunens beslut. Enligt länsstyrelsen är det ”uppenbart” att något skäl att införa tillfälliga föreskrifter inte föreligger.

– Vi införde tillfälliga regler för att få en ökad flexibilitet ifall vi behövde göra förändringar till dess att reglerna blev permanenta. Men vi rättar oss efter länsstyrelsens beslut, säger Tomas Lindvall, teknisk chef på Sundbybergs kommun.

Kan införa samma regler i höst

Sundbybergs kommun planerar fortfarande att införa permanenta parkeringsregler i höst.

– Det finns ett behov av att reglera parkeringen i Lilla Ursvik för att säkerställa framkomlighet och tillgänglighet, för att skapa förutsättningar för ett ökat hållbart resande och mer attraktiva miljöer i Sundbyberg, säger Tomas Lindvall.

Niklas Poblenz har försökt få ta del av kommunens underlag till att införa permanenta parkeringsregler i höst, men utan resultat.

– Det är en sakerna vi stör oss på. Det går inte att få ut någon utredning som visar att de här reglerna faktiskt behövs, säger Niklas Poblenz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.