Hela taket är borta på Källskolan Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

100 barn utan skola idag

Uppdaterad
Publicerad

Det är en dyster syn som möter den som kommer till Källskolan i Kungsängen idag, taket är borta och svartbrända stumpar ryker, och cirka 100 fick stanna hemma.

Källskolan i Kungsängen drabbades igår kväll av en förödande brand. En av deras byggnader där cirka 100 barn från förskoleklass till femte klass har lektioner blev totalförstörd. Idag får barnen stanna hemma.

– Vi kommunicerade med föräldrarna via mejl och sms direkt igår kväll, så de vet att barnen ska vara hemma idag, säger rektor Bo Nyberg.

På morgonen har man haft möte med den berörda personalen, cirka 25 personer.

Tårar men även framtidsoptimism

– Vi koncentrerade oss på den känslomässiga delen, säger rektorn. Det var allt från tårar till framtidsoptimism. Vi lyssnade in till varandra, och alla fick säga sitt. Både tre och fyra gånger. Sedan kunde vi gå vidare med det praktiska.

Källskolan är en kristen friskola, men nu väntar möte med kommunen som ska hjälpa dem hitta tillfälliga lokaler.

Upplands-Bro skriver på sin hemsida att de ska stötta Källskolan efter den förödande branden.

– Självklart ska vi stötta Källskolan i den här svåra situationen och hjälpa dem så att barn och elever får den omsorg och utbildning de har rätt till. Exakt hur stödet ska se ut är inte klart än, kommenterar Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro kommun, på kommunens hemsida.

Hoppas på kunna starta redan i morgon

– Vi hyr lokalerna av kommunen, nu gäller akut att få tag i något annat, helst redan till i morgon, som vi kan använda tills baracker kan komma på plats. Baracker kan vara på plats om 6-7 veckor, men då behöver vi också en plats att ställa dem på, och det är inte helt lätt i en så expanderande kommun som den här, säger rektor Bo Nyberg.

Rektorn säger att de nu vill fokusera på det positiva.

– Det här är en attack på alla skolor i Sverige, men vi fick oerhört stöd av allmänheten i natt. Folk kom ut och stod och grät. Kan vi mobilisera det stödet för svensk skola kan det bli något positivt.

Källskolan är en kristen friskola med cirka 200 barn i åldrarna från förskoleklass till nian. Skolan är uppdelad på två ställen, med cirka 100 barn på varje. Barnen i sexan till och med nian går i en annan byggnad än den som brannoch drabbas inte praktiskt av branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Källskolan

Mer i ämnet