Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Agge och dottern Jemina är oroliga vad som ska hända med Helleborusskolan i Österåker. Foto: SVT

Autistiska barn kan tvingas lämna skola i Österåker

Uppdaterad
Publicerad
Österåkers kommun har beslutat att minska stödet till Helleborusskolan som tar emot elever med funktionsvariationer inom autismspektrumet. Skolan går nu varje månad med hundratusentals kronor i förlust. Skjuter inte kommunen till mer pengar kommer skolan bli tvungen att stänga ner.

Många föräldrar till eleverna i skolan är upprörda och har protesterat utanför kommunhuset. Under måndagen kommer ett besked från kommunen om vad som händer med skolan.

– Det har varit tre veckors terror. Min dotter skulle gå under om Helleborusskolan tvingas stänga, säger Johan Agge som har sin dotter på Helleborusskolan.

Eleverna på Helleborusskolan i Åkersberga går en oviss framtid till mötes om skolan tvingas lägga ner. Skolan vänder sig till elever med funktionsvariationer inom autismspektrumet som har stort behov av extra resurser och stöd. Österåkers kommun har beslutat att kraftigt sänka stödet för 113 av skolans 115 elever. Dessutom dras allt extra stöd på fritids in för skolans elever.

– Det här är en dödsstöt mot resursskolor som Helleborusskolan. Det som de har gjort mot oss är oförlåtligt, säger Helleborusskolans grundare Lotta Curbo.

115 barn ska slussas vidare

Om Helleborusskolan tvingas stänga så ska de 115 eleverna slussas ut till de kommunala skolorna i Österåker. Men många har flera misslyckade skolerfarenheter i bagaget och klarar inte av att gå i en vanlig klass. Nu har Helleborusskolan lämnat in nya ansökningar till Österåkers kommun där de redogjort för varje elevs behov. Ledningen för Helleborusskolan har haft möten med kommunen vid tre tillfällen, men utan att komma till någon lösning och under måndagen hålls ett fjärde möte då ett definitivt besked ska ges.

– Om kommunen verkligen vill visa sin goda vilja och ha kvar oss så kan de välja att fatta nya beslut. Tilläggsbeloppen måste återställas till samma nivå som de låg på för två år sedan. Vi kan inte blöda 350 000 kronor i månaden, säger Lotta Curbo.

”Barn vill inte leva längre”

Pappan Johan Agge tycker att politikerna i Österåker skött frågan om Helleborusskolan mycket dåligt och att ingen vill ta ansvar.

-  Det är liv som står på spel. Jag har pratat med föräldrar vars barn säger att de inte vill leva längre, säger Johan Agge.

Hampe Klein, ordförande för Förskole- och grundskolenämnden i Österåkers kommun säger till SVT att han fortfarande hoppas att kommunen och skolan når en överenskommelse.

– Vi förstår att resursskolor är sårbara med nuvarande resursfördelningsmodell och arbetar intensivt för att hitta lösningar så att alla elever kan gå kvar i sina skolor och erbjudas kvalitativ undervisning. Vi för en tät dialog med såväl resursskolan Helleborusskolan som Sveriges kommuner och regioner och Stockholm stad för att hitta både kort- och långsiktiga lösningar, säger han.

Ett nytt möte hålls på måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer