Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Botkyrka gäller undantaget från ebo-lagen hela kommunen. I februari berättade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) varför man vill ha det så. Foto: Frida Jareteg/SVT

Kommuner rundar ebo – vill stoppa fusk

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande som väljer att bosätta sig i bland annat Botkyrka, Malmö och Göteborg blir från och med den 1 juli utan ersättning från Migrationsverket.
– Vi måste stoppa kriminella organisationer som utnyttjar människor, säger Ebba Östlin (S) i Botkyrka, en av elva kommuner som har tolkat reglerna på annat sätt än vad regeringen tänkt sig.

Nya regler har gjort det möjligt för 32 kommuner i landet att göra undantag från lagen om eget boende (ebo), som ger asylsökande rätt att själva välja var de vill bosätta sig.

Elva av dem har valt att undanta hela kommunen, beslut som börjar gälla från den 1 juli. Det innebär att asylsökande inte får ersättning från Migrationsverket om de väljer att bosätta sig i kommunerna.

Men att göra undantag för hela kommunen var inte syftet med regeländringen enligt regeringen som nu vill tvinga kommunerna att ansöka på nytt vid årsskiftet. Samtidigt föreslås länsstyrelserna få möjlighet att neka undantag för områden som inte är socioekonomiskt utsatta.

Men fram till dess ligger besluten fast i bland annat Malmö och Göteborg, visar TT:s genomgång.

”Stor inkomstkälla för kriminella”

I norra Botkyrka, söder om Stockholm, ligger Norsborg, Fittja och Alby, områden som polisen klassar som särskilt utsatta. Utbudet av hyresrätter, i kombination med ebo, har skapat en lukrativ och illegal handel av svartkontrakt, enligt kommunen.

– I dag har ebo blivit en stor inkomstkälla för kriminella organisationer, som utnyttjar människor i asylprocessen. En sängplats kan gå för tio tusen kronor i månaden och du tvingas jobba svart för kriminella organisationer för att kunna betala. Den trea med flest inneboende som jag känner till hade 28 personer som bodde i skift. Det innebär enorma summor för en lägenhet och försätter människor i en oacceptabel levnadssituation, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

TT: Varför valde Botkyrka att undanta även de södra delarna av kommunen, med mer välbärgade områden?

– Vi kunde se hur de kriminella organisationerna började röra på sig och sökte sig till andra områden. Det vill vi inte bidra till. Därför var det lätt för oss att undanta hela kommunen, säger Östlin, som vill att ebo avskaffas i sin helhet.

32 kommuner omfattas av de nya reglerna som gör det möjligt att undanta områden från reglerna om eget boende, ebo.

Av dem har elva kommuner undantagit hela kommunen: Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

14 kommuner har valt att anmäla vissa bostadsområden: Borlänge, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Karlskrona, Norrköping, Nyköping, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Växjö och Örebro.

Sju kommuner har inte anmält några undantag: Borås, Jönköping, Gävle, Linköping, Motala, Sandviken och Västerås.

Fakta: Bosatta asylsökande

Antal asylsökande i eget boende, asylboende eller övrigt boende den 1 juni.

Sverige: 20 614, 14 790, 1 015

Malmö: 1 290, 13, 40

Göteborg: 1 793, 40, 59

Botkyrka: 1 200, 0, 14

Helsingborg: 296, 2, 12

Kristianstad: 120, 66, 4

Eskilstuna: 285, 0, 6

Landskrona: 90, 111, 2

Katrineholm: 56, 0, 3

Filipstad: 25, 0, 1

Åstorp: 21, 64, 2

Perstorp: 9, 178, 0

Källa: Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet