Konflikt om graffiti – Annonskampanj stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har stoppat Riksteaterns reklamkampanj för ett kommande gatukonstarrangemang. Kommunen hänvisar till sin policy mot klotter.

Graffiti eller klotter, konst eller skadegörelse? Det är frågor som Riksteatern och Stockholms stad stridit om länge. Inför sitt kommande gatukonstevenemang hade Riksteatern bokat 300 av stadens kulturtavlor för annonser gjorda av graffitikonstnärer.

Men strax innan annonserna skulle upp så kom beskedet: Stockholm stad stoppar kampanjen.

-Jag tycker att det är förargligt, beklagligt och pinsamt. Det rimmar inte med en modern kulturhuvudstad, utan snarare med censur, säger Ceylan Holago, projektledare på Riksteatern.

Strider mot klotterpolicy

Men kommunen hänvisar till sin policy om att inte stödja verksamheter som inte tydligt tar avstånd från klotter, graffiti och skadegörelse.

-Staden har en tydlig policy mot klotter och graffiti som stadens politiker har fattat beslut om. Vi anser att Riksteaterns graffitikonvent uppmuntrar till detta och strider mot policyn, så det var naturligt att inte erbjuda stadens ytor för den marknadsföringen, säger Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret i Stockholm.

”Skadegörelsen ökade”

Under gatukonstkonventet Art of the streets samlar Riksteatern graffitikonstnärer, ordnar debatter och ställer upp en öppen vägg där den som vill får måla. Evenemanget hölls också förra året och drog då omkring 3.000 besökare. Men enligt kommunen nöjde sig inte alla besökare med att måla där det var tillåtet.

-Det vi såg, det SL såg och det polisen såg, det var en kraftigt ökad skadegörelse under det här konventet. Jag befarar att vi kommer få se samma sak i år, säger Claes Thunblad.

”Kollektiv bestraffning”

Men Riksteatern håller inte med om den bilden och anser att kommunen ägnar sig åt kollektiv bestraffning.

-Det man gör är att påstå att inga graffitimålare vill måla lagligt. Man försöker strypa konstformen genom att använda den här policyn på det här viset, så man straffar ju dem som vill måla lagligt, säger Ceylan Holago.

Linda Bock

linda.bock@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.