Konkurrensverket granskar ett avtal Norrtälje kommun gjort med en konsultfirma. Foto: SVT

Konkurrensverket granskar Norrtälje

Publicerad

Konkurrensverket granskar Norrtälje kommun efter att kommunen slöt ett konsultavtal med en före detta högt uppsatt tjänsteman.
Men kommunen har inget att vara orolig för menar kommunikationschefen.

I december slutade en högt uppsatt tjänsteman på Norrtälje kommun, och samtidigt skrev kommunen ett ettårigt konsultavtal med mannens nya bolag.

– Vi hade behov av kunskapsöverföring. Vi upptäckte att den tidigare tjänstemannen satt med i flera pågående processer och hade insikt i flera ärenden. Det här avtalet handlar om begränsad hjälp under ett antal månader, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.

Men efter att Konkurrensverket fått in tips om avtalet granskar myndigheten nu om kommunens avtal strider mot lagen om offentlig upphandling.

Granskas efter tips

– Vi undersöker om upphandlingen varit utannonserad och vad värdet i avtalet är, om det går under gränsen för direktupphandling, säger Max Jansson, handläggare på Konkurrensverket.

Konkurrensverket får in många tips om vad de borde granska, påpekar Max Jansson, det här ärendet är ett av dem som de tyckte det var värt att gå vidare med.

– Vi försöker prioritera ärenden som kan påverka förtroendet för den offentliga sektorn, så vi ser på avtalet och försöker se vem som gynnas av det, och kopplingarna inom kommunen väcker intresse, säger Max Jansson.

Välkomnar granskning

Lars Lindberger på Norrtälje kommun säger att avtalet inte var värt mycket pengar och att de välkomnar Konkurrensverkets granskning.

– Vi fick precis in ett antal frågor från Konkurrensverket, och innan vi svarat på dem vill jag inte gå in på detaljer, säger Lars Lindberger.

Har ni någon anledning till oro?

– Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer