Konkurrensverket har länge rapporterat om att kommuner inte följer lagen mot särkrav. Foto: SVT

Konkurrensverket: Särkravet gör byggandet dyrt

Publicerad

Lagen som skulle göra det billigare att bygga i Sverige har inte fungerat. Det konstaterar Konkurrensverket.

– Alla lagar får inte fullt genomslag, det är ett bekymmer tycker jag, säger Stefan Attefall om den lag som han själv instiftat.

Det var för fyra år sedan som dåvarande bostadsministern Stefan Attefall (KD) fick i genom en lag som uttryckligen förbjuder kommunerna att ställa några särkrav, det vill säga regler som går utöver de krav som finns i resten av landet. Så här motiverar Attefall lagen:

– Vi skulle underlätta industriell produktion, mer av tillverkning av hus eller delar av hus kan ske i fabrik. När du gör det pressar du också kostnaderna och det skulle underlätta byggandet. Då måste det vara enhetliga regler runt om i Sverige.

Kommunerna går emot lagen

Konkurrensverket har i flera rapporter konstaterat att kommunerna runt om i landet fortsätter att ställa särkrav när bolagen ska bygga i deras kommuner och att det är svårt att styra kommunerna med hjälp av lagen.

– Ska man ändra något enkelt som friggebodar eller altaner då kan det fungera med en lagändring, men ska man påverka processen måste man ha kommunerna med sig och kommunerna har inte varit med alla gånger här. De vill ställa särkrav, säger Johan Hedelin som är analyschef på Konkurrensverket.

”Alla lagar får inte genomslag”

I Sverige är kommunerna angelägna om att bygga miljövänliga lägenheter eller att lägenheterna ska vara speciellt anpassade för handikappade. Kommunerna ställer även krav på tuffare bullerregler. Konsekvensen är att byggbolagen får svårt att bygga lägenheter i stora serier runt om i landet och därmed få ned kostnaderna.

– Kommunerna behöver inse vilka effekter särkraven får för bostadsbyggandet som möjliggör att bygga billiga bostäder framför allt och sedan också agera på det, säger Johan Hedelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.