Branden den 21 september 2016 syntes över stora delar av Stockholm. Senare på kvällen sprängdes taket bort- se klippet här. Foto: TT

Konsthögskolans lokaler kan rasa samman

Uppdaterad
Publicerad

Den brandskadade byggnaden på Skeppsholmen går eventuellt inte att rädda. Stora mängder vatten har vällt in efter branden för drygt en vecka sedan.

Den kraftiga branden på Kungliga konsthögskolan släcktes för lite mer än en vecka sedan. Statens fastighetsverk är mycket oroliga efter att ha gjort sin inspektion av lokalerna.

– Vi är oroliga att konstruktionen kan falla samman. Att allt vatten som vällt in har brutit ner byggnaden så att den kollapsar helt enkelt, säger Kjell Gustavsson (SFV) som förvaltar byggnaden på Skeppsholmen till P4 Stockholm.

Stor rasrisk

Rasrisken har gjort att polisen och verkets utredning av byggnaden dröjt. En förundersökning kring Brandorsaken i Kasernen II, som byggnaden heter, har påbörjats av polisen och resultatet av denna kommer om ett par veckor.

– Nu försöker vi stämpa upp byggnaden för att säkerställa att den står och att den inte rasar ihop. Men vi försöker även att täcka in byggnaden och isolera täckningen för att vi står inför vintern så att det inte ska rinna in vatten, säger Ulrika Nylander, fastighetschef för centrala Stockholm på SFV till P4 Stockholm.

De flesta konstverk är förstörda

På översta våningsplanet ser många av konstverken ut att vara helt förstörda. På första våningen i huset hoppas nu konsthögskolan att kunna rädda en del av konsten, men chanserna är små.

 – Allt är ju vattenskadat. Sedan beror det på hur känsligt material det är. Men vi hoppas att det fortfarande finns saker som går att rädda, säger Kjell Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer