Peder Enström äger det galleri på Östermalm där flera verk av konstnären Salvador Dalí stals vid en kupp under torsdagsmorgonen. Foto: SVT och TT

Miljonkupp mot galleri i centrala Stockholm – flera verk av Dalí stulna

Uppdaterad
Publicerad

Konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm utsattes för ett inbrott tidigt på torsdagen. Enligt galleriets ägare har en utställning med Salvador Dalí varit måltavlan, och verk för miljonbelopp har stulits. Polisen vill ännu inte kommentera detaljer i händelsen.

– Jag är förkrossad, säger Peder Enström, ägare till galleriet Couleur.

Larmet kom till polisen via ett larmbolag strax efter klockan fyra på torsdagsmorgonen. Gärningspersoner hade då tagit sig in i lokalen genom att krossa ett fönster.

Space Elephant, Dance of time 3 och Space venus är några av de totalt tio skulpturer av den surrealistiske, spanske konstnären Salvador Dalí, som stals i samband med kuppen.

– Det är bedrövligt, jag är förstörd, förkrossad. Jag har kämpat så länge för den utställningen och så får man inte ha den i fred, säger Peder Enström, ägare till galleri Couleur.

Enligt ägaren är det sammanlagda värdet på skulpturerna i mångmiljonklassen.

– De här skulpturerna kostar mellan 200 och 500 000 kronor styck så det är väldigt mycket pengar som har försvunnit. Det gissar att det handlar om en förlust på mellan tre och fyra miljoner kronor, säger Peder Enström.

Minst två gärningspersoner

När polisen kom till platsen hade gärningsmännen redan försvunnit. Enligt polisen finns det uppgifter om att det varit minst två gärningspersoner som lämnat platsen i en bil, men de vill i nuläget inte gå in på detaljer i händelsen.

– Det är flera föremål som stulits men på grund av förundersökningssekretess kan jag inte gå in på något uppskattat värde av det som stulits, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

– Vi kommer bland annat att titta på om det finns några kameror i området som kan ha fångat händelsen på bild, säger Towe Hägg.

En förundersökning om grov stöld genom inbrott har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.