Foto: SVT

Konstnärerna protesterar mot försäljningen av porslinsfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärerna vid Gustavsbergs porslinsfabrik oroas över kommunens planer att sälja en del av husen. Ett tiotal konstnärer riskerar att förlora sina arbetsplatser om Värmdö kommun säljer ateljélokalerna.

Sedan 90-talet hyr 100 yrkesverksamma konstnärer och formgivare sina arbetslokaler vid Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Men nu vill kommunen sluta hyra ut lokalerna och planerar istället att sälja husen till en privat köpare.

– Det vore en katastrof för våra medlemmar om en privat aktör skulle gå in och köpa. Om folk blir av med lokalerna blir konsekvensen att många måste lägga ned sin verksamhet för att de inte kan investera på egen hand, säger Lisa Wallert, keramiker och ordförande i Ateljéföreningen G-studion.

Keramikerna Linn Sjöstedt och Lisa Wallert har sina arbetslokaler i den gamla fabriken. Foto: SVT
Konstnären Inger Andersson har arbetat i lokalerna i 26 år men är orolig över framtiden. Foto: SVT

För dyrt att renovera

Kommunen förklarar försäljningen av lokalerna med det kostsamma renoveringsbehovet på cirka 100 miljoner kronor. Istället för att renovera vill nu kommunen sälja husen och använda pengarna till det nya kulturcentret som ska byggas i kvarteret.

Enligt kommunen behöver inte försäljning betyda slutet för ateljéerna.

– Om vi behöver renovera lokalerna kommer hyran att höjas och då har de ju mindre chans att stanna kvar. Konstnärerna utgår ifrån att de inte kommer att kunna vara kvar men jag ser det snarare tvärtom, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).

Vill ha kvar levande kultur

Men konstnärerna är skeptiska. Det finns inga garantier för att verksamheten i lokalerna ska bevaras och ateljéföreningen G-studion befarar att hyrorna höjs så mycket att det inte kommer att vara möjligt att vara kvar.

– Majoriteten av konstnärerna arbetar med keramik och det görs till exempel mycket offentlig konst i lokalerna. Det går inte att hitta liknande lokaler med plats för ugnar och industrihissar någonstans, säger Lisa Wallert, keramiker och ordförande i Ateljéföreningen G-studion.

Keramiker Katia Colt arbetar i det stora gemensamma ugnsrummet, där det finns 60 ugnar. Foto: SVT

Ateljéföreningen G-studion har på ett par dagar samlat in flera tusen namnunderskrifter mot kommunens planer. De planerar även en demonstration på onsdag då Värmdös kommunfullmäktige beslutar om försäljningen.

– Det är en dålig idé att sälja ut kulturarbetarnas arbetsplatser för att finansiera ett kulturhus – det är porslinet som är varumärket och identiteten hos gustavsbergarna, säger Lisa Wallert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.