Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Afghanistans konsulat på Lidingö är stängt när SVT Stockholm besöker platsen. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) beskriver hur det sett ut utanför huset tidigare. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Afghanistans konsulat lämnar Lidingö efter missnöje från politiker

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Lidingö stad har man haft problem i flera år utanför Afghanistans konsulat som ligger på ön. Men nu meddelar ambassaden via facebook att de ska flytta, något kommunstyrelsens ordförande är mycket nöjd med.

Själva ambassaden ligger i Nacka, men alla ärenden som visum, pass etc sköts via konsulatet i Lidingö. Besökare kommer från hela Sverige men också Finland. Lokalerna passar inte, besökare väntar i timmar utanför och det har blivit nedskräpning och bråk, enligt kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– Vi har haft flera samtal med fastighetsägare, ambassaden, polisen, UD och har försökt hantera det här på olika sätt. Vi har fått väldigt lite respons. UD anser att det är en lokal fråga som inte berör dem, ambassaden och fastighetsägaren har inte heller agerat så vi valde att diskutera frågan offentligt.

I tisdags skrev Källenfors på facebook att kommunen fått nog och att han bjudit in ambassadören för ett samtal, men bara dagen efter meddelade Afghanistans ambassad att konsulatet snart ska flytta.

”Positiv överraskning”

SVT har försökt nå konsulatet och ambassaden via telefon och mejl utan resultat, men på facebook skriver de (översatt av Google translate):

”Ambassaden har alltid försökt och uppriktigt uppmanat de uppskattade klienterna att följa områdets ordning, disciplin och renhet och inte orsaka trakasserier mot lokalbefolkningen. Eftersom ambassadens konsulat ligger i ett bostadsområde och inte har kapacitet att ta emot ett ökande antal kunder, för att underlätta och lösa problemen för våra kära landsmän och enligt förslaget från denna ambassad och Islamiska republikens utrikesministerium så flyttar konsulatet snart till en större plats.”

– Det här är en väldigt positiv överraskning för oss. Det visar väl att när de förstod att Lidingöborna var väldigt störda av det här så valde de att ta det på allvar, säger Källenfors.

Mötet med ambassadören kommer fortfarande att bli av senare i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer