Stockholmsföretag avstår från att anställa på grund av kontorsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Vart tionde företag i Stockholms mest centrala delar avstår från att anställa personal på grund av kontorsbrist. Det visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

Stockholms handelskammare har frågat 200 företag i Stockholms innerstads mest centrala delar hur de ser på tillgången på kontor. En tredjedel uppger att bristen på lokaler är hämmande för deras verksamhet.

– En tiondel av de här företagen säger dessutom att de avstått från att rekrytera personal på grund av att det saknas kontorsplatser, säger Daniella Waldfogel som är näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Påverkar hela länet

Lokalbristen i innerstan påverkar hela länets ekonomi, eftersom den ger effekter på arbetsmarknaden.

– Det finns beräkningar som visar att ett arbetstillfälle på ett kontor i innerstan, kan skapa fyra arbetstillfällen någon annanstans i  Stockholmsregionen, förklarar Daniella Waldfogel.

Högsta hyresnivån näst London

Stockholm har under de senaste åren blivit en allt intressantare plats att etablera sig på – framför allt för företag inom it- och techbranschen.

Men enligt handelskammaren finns nu en påtaglig risk att internationella bolag börjar vända Stockholm ryggen. För med undantag för London, har nu Stockholm den högsta hyresnivån inom EU om man jämför de allra attraktivaste lägena.

– I andra städer som till exempel Berlin och Amsterdam är det betydligt lättare att få tag på kontor i centrala lägen och dessutom med betydligt lägre hyror. Det innebär att Stockholm riskerar att tappa i konkurrenskraft, säger Daniella Waldfogel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer