Kvinnan köpte ett sommarhus för pengar som skulle gå till cancerforskning. Huset på bilden är inte det aktuella. Foto: TT

Köpte sommarhus för pengar som skulle gått till cancerforskning – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna fick flera miljoner kronor i donationer för att bedriva cancerforskning. För pengarna köpte hon ett sommarhus på Lidingö. Nu döms hon till två och ett halvt års fängelse och ska betala över 3 miljoner kronor i skadestånd.

Kvinnan behandlade svårt sjuka patienter med en metod som skulle stärka immunförsvaret. 2014 blev kvinnans metod uppmärksammad av ett norskt par som ville behandla sin cancersjuka dotter. Paret tog kontakt med kvinnan som påbörjade behandling av dottern i Norge.

Kvinnan sa att hon behövde pengar till utrustning för att kunna genomföra fler behandlingar och för studier. Hon påstod att studierna skedde i samarbete med Karolinska institutet, KI, och Karolinska sjukhuset, KS. Det norska paret startade då en förening för att öppna en donation till kvinnan. Sammanlagt fick hon ta emot tre miljoner kronor.

Köpte sommarhus för pengarna

När paret aldrig fick information från kvinnan om hur det gick med studien kontaktade de själva KI och KS. Kvinnan ska då ha sagt att hon inte kommer att genomföra några fler behandlingar om paret kontaktar något sjukhus igen.

Kort efter att paret fick reda på att något samarbete inte existerade köpte kvinnan ett sommarhus på Lidingö för fyra miljoner kronor.

Döms till fängelse

Nu döms kvinnan vid Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och ska betala ungefär 3,3 miljoner kronor i skadestånd till parets förening.

Enligt tingsrätten finns det inget som tyder på att kvinnan hade kunnat köpa fastigheten utan donationen. Tingsrätten menar även att kvinnan varit medveten om att hon lämnat felaktiga uppgifter och att uppgifterna varit avgörande för att hon skulle få pengar.

Dessutom innebar gärningen ett utnyttjande av personer som befunnit sig i en utsatt situation.

Kvinnan förnekar brott och har överklagat domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer