Glädjeskutt och trängsel på kosläpp

Uppdaterad
Publicerad

Från början var det bara lantbrukarbarnens förskolekompisar som kom och såg kosläppet. Nu, 30 år senare vallfärdar människor till gården för att se kornas glädjeskutt.

– Det var ungefär 6000 personer som kom, säger Karin Lindgren, lanbrukare på Backa Kårsta i Vallentuna.

Det har blivit hög tid att släppa ut korna på grönbete, och visst har traditionen också blivit en högtid för många Stockholmare. Backa Kårsta i Vallentuna och Björksättra gård i Huddinge fick fullbokat till kosläppet på bara en timme.

– Det var 4800 anmälda, men det var betydligt fler än så som kom, kanske 6000 stycken, säger Karin Lindgren, lanbrukare på Backa Kårsta i Vallentuna.

Hur får alla plats?

– Människorna är inget problem, det är bilarna. Men vi har lyckats lösa det även i år, vi börjar bli vana.

100 kor sprang ut i vårsolen

För 30 år sen bjöd lantbruksfamiljen i Vallentuna hem barnens kompisar från förskolan. I takt med att intresset ökade så valde grundskolan att stänga under kosläppet, så alla skulle ha möjlighet att delta. Idag besöker tusentals människor gården.

Vid 10-tiden under lördagen öppnades ladugårdsdörrarna för omkring 100 glada, förväntansfulla kor.

– De blir lite förvånade över att se alla människor, så de kommer av sig lite. Men de gillar att visa upp sig för alla människor, berättar Karin.

Stockholmsgårdarna populärast

På söndagen var dags för Huddingekorna på Björksättra gård att få möta vårsolen. Gården, som driv av Lasse Gillberg, fick besök av 9000 personer. Carolina Drakenberg Ahnme från Arla, är projketledare för kosläppen.

– Anledningen att Stockholmsgårdarna är så populära är att innerstadsbor lever så långt ifrån gårdar. Man har ofta en längtan att få komma ut till djur och natur. Vi har kosläpp från norr till söder men nära storstäderna är det alltid fullt tryck, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.