Foto: Patric Lindén/TT

Gymnastikhall vid skola i Bredäng brann ner

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand utbröt på söndagskvällen i Slättgårdsskolans gymnastikhall i Bredäng i södra Stockholm. På måndagsmorgonen hade stora delar av gymnastikhallen brunnit ner till grunden.

Eldutvecklingen blev kraftig och som mest deltog personal från minst sju brandstationer i släckningsarbetet. Vid 01.30 brann det fortfarande i byggnaden, men elden var under kontroll.

– Den är på väg att brinna ner. Vi kommer att lämna platsen vartefter, säger Peter Tistam, ledningsoperatör vid Räddningscentralen Mitt, till TT.

– Vi kommer nog att vara kvar in på förmiddagen, men hallen går inte att rädda. Det gäller bara att få ner rökmängden och se till att gnistorna inte sprider sig.

Boende i närheten evakuerades

Räddningstjänsten befarade att gnistorna från branden kunde hota andra fastigheter. De boende i närliggande hus evakuerades, men fick under tidig natt återvända till sina hem.

– Byggnaderna i närheten ser ut att klara sig. De som evakuerades har fått komma tillbaka, säger Peter Tistam.

På måndagsmorgonen fanns en styrka från räddningstjänsten kvar för att arbeta med eftersläckning, men byggnaden var då totalförstörd. Det finns inga uppgifter om personskador.

Räknar med uteaktiviteter

Gymnastikhallen var fristående från själva skolan som klarade sig.

– Vi är jättetacksamma mot räddningstjänsten för att de lyckades rädda en paviljongbyggnad intill som vi har mycket undervisning i, även om den är lite rökfylld idag, säger skolans rektor Monica Söderberg.

Skolan som är en grundskola från förskoleklass till nian har skickat hem högstadieeleverna idag.

– Högstadieeleverna har fått arbetsuppgifter med sig hem. Vi bedömer att vi kan vara igång med undervisningen igen imorgon, säger skolans rektor Monica Söderberg.

– Vi sitter nu med idrottslärarna och utbildningsförvaltningen och planerar. Vi tänker oss att det blir en hel del uteaktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.