Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kraftig minskning av antalet påbörjade bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet faller rejält, speciellt i Stockholmsområdet. Samtidigt skriker människor efter bostäder. Men egentligen finns ingen bostadsbrist, anser bostadsexperten Bengt Hansson.

Det påbörjade byggandet av bostäder i landet minskade under årets tre första kvartal med 16 procent eller 7 600 bostäder till 39 100, jämfört med samma period i fjol, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). I Stockholms län är nedgången 40 procent.

– Förväntningarna på att kunna sälja har minskat, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket, som en förklaring.

”Rimligt dra ner”

Under senaste året har Stockholms bostadsmarknad präglats av ett stort tillskott av nya dyrare bostäder och fallande priser.

– Att byggplanerna då dras ner är rimligt, säger Hansson.

Lönsamheten i byggbranschen är fortsatt god, men byggbolagen har köpt mark alldeles för dyrt.

– Så det här är en kortsiktig anpassning till överdrivna förväntningar på prisuppgångar. Ska det bli byggt måste kommunerna revidera sina planer på markpriset, säger Hansson.

Trög marknad skapar brist

Men det är inte byggandet i sig som är anledningen till att människor inte hittar bostäder. Utbudet är det inget fel på, det byggs väl så många bostäder i Sverige som i andra jämförbara länder, det är efterfrågan som överraskat i spåren av den väldigt goda konjunkturen och de låga räntorna, parat med ökande befolkning, enligt Bengt Hansson.

– Vi har överraskats av en extrem efterfrågan på bostäder, säger han.

”Skulle kunna ta bort bostadsbristen”

Och egentligen har Sverige inget större underskott på bostäder. Jämfört med många andra länder har svenskar relativt gott om tak över huvudet, väl i nivå med våra nordiska grannländer och betydligt fler bostäder per invånare än i Storbritannien, USA och Australien, enligt statistik från Boverket.

– Så vi skulle kunna ta bort bostadsbristen om vi hade en högre omsättning på beståndet. Men givet att vi inte gör något åt det, så har vi bostadsbrist, säger Bengt Hansson.

Regleringar och skatter gör att färre flyttar, det vill säga minskad omsättning på bostadsbeståndet, vilket bidrar till bostadskrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer