Kraftig ökning av id-bedrägerier

Publicerad

ID-kapningarna ökade explosionsartat i ABC-området under sommarmånaderna. Det visar ny statistik som SVT tagit del av. Det nya i sommar är att bedragarna i större utsträckning riktar in sig på personer över 60 år.

Vi möter 62-åriga Hannale i en södra Stockholm. Hon berättar om hur livet förändrades den där dagen då väskan med id-handlingar stals.

-Jag tycker det är obehagligt att lura människor som inte har förståelsen för datorer. De ger sig på folk som inte kan försvara sig, säger Hannele Carlsson.

Äldre drabbas i större utsträckning

Statistik visar att  id-kapningarna i målgruppen 60-74-åringar ökat med drygt 70 procent under juni-augusti jämfört med samma period 2012.

-Äldre  har en god ekonomi  och kreditvärdighet vilket innebär att de har väldigt stora chanser att beviljas lån och krediter. Vi ser också att många av bedrägerierna sker på internet och många av de äldre saknar den kunskap som de yngre internetgenerationen har, säger Anna Bülow som är chef för konsumenttjänster på Upplysningscentralen som tagit fram statistiken.

ABC-området hårt drabbat

ID-kapningarna var tidigare centrerade till Malmö- och Göteborgsregionen men ny statitistik visar att  Stockholm och Uppsala sticker ut.

-Både Stockholm och Uppsala har ökat jämfört med övriga landet, Stockholm med 78 procent och Uppsala med 48 procent, säger Anna Bülow.

ABC: Hur ska personer skydda sig mot id-bedrägerierna?

-Vi brukar rekommendera att låsa brevlådan, sägerAnna Bülow

-Jag är rädd att bli av med pengar, de är ju mina, säger Hannele Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer