Gängkriminella i Tensta ska ha utfärdat ett utegångsförbud i området som fått stor spridning. Foto: TT

Kriminella utfärdade utegångsförbud i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Tensta i nordvästra Stockholm ålades utegångsförbud. Men det var inga myndigheter utan gängkriminella i området som utfärdade förbudet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby.

På frågan om vad som skulle hända de som bröt mot påbudet svarar hon:

– Man skulle kunna bli utsatt för grovt våld.

På eftermiddagen den 25 augusti i upptäckte polisen att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta. Samtidigt fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud.

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TV4 Nyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.