Kris på Stockholms akutmottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider, få vårdplatser och ambulanser som hänvisas bort. Stockholms sjukvård är i kris och personalen kräver förändring, skriver DN.

Personal inom sjukvården i Stockholm larmar om en pågående kris. Inte minst gäller det akutsjukvården där patienter har fått vänta upp emot 40 timmar. Det rapporterar DN.

– En sådan här kris kan man klara i korta perioder. Vi har en jättehög belastning som utmanar hela vår organisation, säger Tomas Movin, vd för Södersjukhuset, till tidningen.

250 färre vårdplatser

Det är just bristen på vårdplatser som gör att läget på Stockholms sjukhus är ansträngt. Det är också det som gör att väntetiderna ökar.

– Vi har 40 färre vårdplatser öppna nu än för ett år sedan. Det gör att vi bedriver en vårdavdelning på akuten, säger Michaela Pantzar, vårdplatskoordinator på Södersjukhuset.

På samtliga Stockholmssjukhus rör det sig totalt om cirka 250 färre vårdplatser jämfört med förra jul-, nyårs- och trettonhelgen, enligt DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.