Raffinaderikoncernen Nynas driver bland annat stor verksamhet i Nynäshamn. Foto: Nynas

Krisande Nynas fortsätter driva verksamhet trots miljardskulder

Uppdaterad
Publicerad

Det krisdrabbade oljebolaget Nynas, med stor verksamhet i Nynäshamn, vill fortsätta verksamheten trots skulder på 12,4 miljarder kronor. För att kunna göra det erbjuds nu leverantörerna kontant betalning eller förskottsbetalning.

Nynas tillverkar bitumen som används som bindemedel i asfalt. Oljebolaget ägs till hälften av venezuelanska PDVSA och har under flera år brottats med följderna av USA:s sanktioner mot Venezuela. Bland annat kan man inte längre köpa råolja från Venezuela, vilket lett till högre råvarukostnader. Enligt Nynas har man även tappat affärer på grund av sanktionerna.

Som ett resultat ansökte Nynas i fredags om en företagsrekonstruktion. Totalt uppgår företagets skulder till 12,4 miljarder kronor, vilket enligt Dagens industri innebär att det är en av de största företagsrekonstruktionerna hittills i Sverige.

”Trots lojala kunder och ett hängivet arbete av våra medarbetare har vi inte kunnat undvika den situation som nu uppstått”, säger Bo Askvik, tillförordnad vd i Nynas, i ett pressmeddelande.

Inget stöd från bankerna

Inför fredagens ansökan om rekonstruktion hade Nynas tillsammans med bolagets ägare tagit fram en plan för att komma ur sanktionerna i början av 2020. Men bolagets banker har inte velat medverka i detta arbete, vilket enligt bolaget är den omedelbara orsaken till att man valt att ansöka om rekonstruktion.

”Eftersom verksamheten har stor betydelse för våra kunder är det min absoluta förhoppning att bolaget nu kan rekonstrueras under kontrollerade former så att vi kan fortsätta leverera våra produkter och bibehålla vår personal”, säger Bo Askvik.

Lönegaranti kan bli aktuellt för de anställda

Nynas sysselsätter omkring 1000 personer, varav 275 i Nynäshamn. Deras produktioner sker i tre egna raffinaderier – i Nynäshamn, Göteborg och i tyska Hamburg. Man har även ett samägt raffinaderi i Storbritannien.

Att Södertörns tingsrätt beviljat rekonstruktion innebär bland annat att rekonstruktörerna kan besluta om att anställda ska avlönas med statlig lönegaranti. Det innebär att länsstyrelsen betalar de anställdas löner upp till ett tak.

Fakta: Anrik svensk asfaltstillverkare i sanktionskris

Nynas, med finska Neste och venezuelanska PDVSA som storägare, har under flera år brottats med följderna av USA-sanktioner och drabbades nyligen även av strypta banklån. Den anrika asfaltstillverkaren har nu ansökt om rekonstruktion.

Ansökan om rekonstruktion lämnades in till Södertörns tingsrätt fredagen den 13 december. Domstolen har utsett Ackordcentralens Mikael Kubu och Lars Eric Gustafsson, Hamilton Advokatbyrå, till administratörer.

Nynas skuldberg överstiger 12 miljarder kronor. Bland långivarna finns storbankerna Handelsbanken, Nordea och Swedbank samt Danske Bank. Bland de största fordringsägarna finns byggkoncerner som NCC och Skanska även ABB och Vattenfall, rapporter tidningen Dagens Industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.