Regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp ska leda gruppen som ska försöka lösa krisen på Sös. Foto: Anna Molander/Jessica Gow, TT

Krisen på Sös: Expertgrupp rycker in

Uppdaterad
Publicerad

En expertgrupp ska nu försöka lösa senaste tidens stora problem på Södersjukhuset. Bland annat hoppas de kunna lösa situationen med att patienter blivit kvar liggandes på akuten istället för att hamna på vårdavdelningar.

I helgen utlöstes så kallat stabsläge på Södersjukhuset, en kris som utlöstes på grund av brist på vårdplatser. Patienter blev liggande i korridorerna på akuten, enligt uppgift så länge som 32 timmar. Situationen har varit besvärlig i flera månader enligt region Stockholm som nu tar till särskilda insatser för att lösa situationen.

Gruppen ska ledas av regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp. Hon konstaterar i ett pressmeddelande att det för att förbättra för akutsjukhusens samtliga patienter är avgörande med insatser för gruppen multisjuka, framför allt äldre, i hela vårdkedjan i och utanför sjukhusen.

”Södersjukhuset har minst vårdplatser i Europa”

Gruppen ska därför hitta metoder för att förbättra för multisjuka patenter och öka genomströmningen på akuten.

– Det krävs åtgärder för att förbättra logistik och omhändertagande inom sjukhusen. Det finns dessutom en potential att minska antalet inläggningar på sjukhusen och att minska antalet dagar som utskrivningsklara patienter visats på akutsjukhusen genom nära samarbete med andra aktörer, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.