Landstinget uppmanar människor som mår dåligt och känner att de behöver hjälp efter dådet att vända sig till deras krisstödstelefon. Foto: Jessica Gow/TT

Hit vänder du dig för att få stöd

Uppdaterad
Publicerad

En viktig del i det direkta arbetet efter terrorattacken på Drottninggatan är att ge människor stöd. Här har vi samlat information om hur du kommer i kontakt med de som erbjuder det.

Det finns flera alternativ för de som känner ett behov av till exempel professionellt stöd. Att få råd, prata, bli lyssnad på eller bara vara i sällskap av medmänniskor.

Läs mer: Flera kriscenter och stödlinjer öppnar upp

Landstingets krisstödtelefon

Stockholms läns landsting öppnade en krisstödstelefon i samband med händelsen dit människor, som är oroliga eller behöver psykologiskt stöd, vänt sig efter dådet. Enligt Patrik Söderberg som är katastrofmedicinsk chef vid landstinget är det viktigt att man söker stöd om man känner sig orolig efter det inträffade. Landstinget uppmanar därför alla som behöver att ringa växelnumret 08-517 700 00, och be att få komma till krisstödstelefonen.

– Tveka inte att söka stöd. Vi har fått samtal av personer som hört av sig och varit oroliga och behövt prata med vården. Samtal kommer in, och det är viktigt att allmänheten vet att det finns hjälp att få. Vi kommer att ha den öppen så länge det finns ett behov och så länge det kommer in samtal, säger Hesam Akbari till TT.

1177 Vårdguiden

Man kan också ringa till Vårdguiden på nummer 1177 för att få prata med en sjuksköterska, som hjälper till med att ge råd och vägleda personer vidare till rätt vård vid behov. De erbjuder också folk möjlighet att tala med någon om egna eller närståendes reaktioner. På deras webbsida 1177.se finns också mer att läsa om vanliga reaktioner efter allvarliga händelser, och om hur man pratar med barn om det som hänt.

Stadens krisstödscentrum

Stockholms stad har öppnat ett krisstödscentrum dit allmänheten kan vända sig om de känner oro och vill ha någon att prata med efter det som hänt. Du kan kontakta dem per telefon 08-508 40 000 eller besöka dem på Hantverkargatan 3D på Kungsholmen.

– Vi har öppet till klockan 18 i dag, eller så länge det behövs, säger Carl Smitterberg, kommunikatör i Stockholms stad.

Röda Korset

Röda Korset har upprättat en lista med råd och information på sin hemsida, och är dessutom på plats i centrala Stockholm med krisstödjare och första hjälpen-grupper. I första hand kommer de att röra sig i området vid Sergels torg och Drottninggatan. Vid den planerade manifestationen på Sergels torg klockan 14.00 kommer både krisstödjare och första hjälpen-grupper att finnas.

– De första dagarna efter en svår händelse handlar den psykologiska första hjälpen om att trygga, lugna och dämpa stress, säger Sara Hedrenius, rådgivare inom psykosocialt stöd på Röda Korset.

Prata med barn

bris.se kan man få råd om vad man ska tänka på när man pratar med barn om terrorattacken i Stockholm. Bris påpekar att det är bra att informera barn men viktigt att vuxna inte överför sin egen oro till barn. Bland annat skriver de att ”vuxna ska svara ärligt på frågorna men inte berätta mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer”.

Krisinformation från myndigheter

För samlad, bekräftad och uppdaterad information från myndigheter och organisationer om händelsen i Stockholm city, kan man vända sig till krisinformation.se. Där finns även råd om hur man kan agera i sociala medier vid allvarliga händelser och kriser.

Människor uppmanas till diskussion, men också att gallra i flödet av information för att undvika ryktesspridning. Ett råd som ges är: ”Tänk efter innan du delar bilder på människor eller personuppgifter om drabbade. Hur skulle jag själv vilja att bilder på närstående hanterades om de var drabbade?”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet