Länsstyrelsen i Stockholm kritiserar SVT:s rapportering om rösträkning. Foto: SVT

Kritik från länsstyrelsen efter SVT:s rapportering

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har i en serie artiklar och reportage beskrivit en del av de problem som länsstyrelsen i Stockholm brottades med i sitt arbete med rösträkningen i det gångna valet.

På sin hemsida har länsstyrelsen publicerat en kommentar på bevakningen.

I en rad artiklar har SVT Nyheter Stockholm granskat länsstyrelsen arbete med rösträkningen efter valet den 9 september i år.

Det har bland annat handlat om extrainkallade rösträknare som togs in på kort varsel för att klara arbetsanhopningen men som sedan fick skickas hem för att de gjorde många upprepade fel. Det har också handlat om att det för utomstående är svårt att se vad som blivit fel och hur detta i så fall rättats till eller inte.

Länsstyrelsen kommenterar

I en publicering på länsstyrelsens hemsida väljer nu myndigheten att kommentera granskningen genom kommunikationschef Jonas Johansson.

Länsstyrelsen ställer sig kritisk till SVT Nyheters rapportering och menar att SVT inte har belägg för sina uppgifter.

”Inte i något av de inslag SVT sänt, varken den 23 september eller senare, beläggs uppgiften att det gäller ”systematiska, omfattande fel” med fakta eller med en källhänvisning”, skriver länsstyrelsen.

”Borde ligga i bådas intresse”

SVT Nyheter Stockholms ansvarige utgivare Geronimo Åkerlund bemöter nu kritiken.

SVT Stockholms ansvarige utgivare Geronimo Åkerlund. Foto: SVT

”Det borde ligga i bådas intresse att de eventuella problem som förekom i samband med rösträkningen lyfts fram och belyses. För vår del för att allmänheten ska få en god bild av svårigheterna, för länsstyrelsens del för att man ska kunna fullgöra sitt uppdrag ännu bättre i framtiden”, skriver han i ett längre inlägg på SVT:s ”Nyhetsbloggen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.