Videon på när flera AIK-supportrar motades bort av polisen har fått stor spridning. Nu kommenterar polisen själva händelsen. Foto: Hampus Eriksson

Kritik mot polisens agerande efter fotbollsderby

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier sprids filmer på händelser under söndagen utanför Tele2 arena där polis och fotbollssupportrar är i konflikt. Polisen menar att de försökt avvärja bråk mellan supportrarna medan supportrarna anklagar polisen för övervåld.

Händelsen i videon utspelar sig utanför Tele2 arena efter derbyt i söndags mellan Djurgården och AIK. AIK-supportern Hampus Eriksson fångade skeendet med ett par glasögon som kan filma korta sekvenser.

”Vi förtjänade inte batongslag”

– Vi var verkligen inte där för att bråka. Vi försökte ta oss igenom en polisblockad eftersom det var djurgårdare åt det andra hållet. När polisen skrek att vi skulle vända gjorde vi det, säger han.

Polisen säger själva att de bett er ta en annan väg tre gånger och därför motade bort er så bryskt.

– Det kan stämma men vi förtjänade inga batongslag och de sa aldrig vilken väg vi istället skulle ta, berättar Hampus Eriksson.

Polisen om filmen

Ola Österling på Stockholmspolisen har tagit del av filmen som sprids på nätet.

– Jag förstår att det kan se otäckt ut men det behöver det inte vara. Det är tio sekunders sekvenser ur ett större sammanhang, säger han.

I videon hörs bland annat att polisen hotar med att bryta fingret på en av supportrarna. Polisens förklaring till det är att supportern vägrade släppa en telefon som denna ska ha använt för att kalla till sig fler anhängare.

Upptrappad konflikt

Han har nu gjort en JO-anmälan för brister i polisens agerande. Totalt har 18 JO-anmälningar kommit in angående polisens agerande under söndagen. JO har ännu inte fattat beslut om och hur man går vidare med anmälningarna. Hampus Eriksson tror dock inte att anmälan kommer leda någonstans.

I en text som föreningen Svenska fotbollssupporterunionen publicerat på sin hemsida används hårda ord. Man hänvisar till klippet ovan och hävdar att situationen riskerar att ödelägga svensk fotboll.

”Detta vansinne från Polisens sida måste få ett slut”, skriver Svenska fotbollssupporterunionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.