Alliansens partiledare. Foto: Scanpix

Kritik mot utspelet om Österleden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill kombinera en utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm med en motorväg under Saltsjön. ”Helt befängt”, säger trafikforskare, som tycker att regeringen med sitt utspel kör över den demokratiska processen.

-Det verkar som om de ska förhandla fram en lösning innan man vet vad det kostar och vilken nytta det har. Det verkar ju helt befängt, säger Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Utspelet från de fyra allianspartiledarna kom i en debattartikel i Dagens Nyheter, där de skrev att en gemensam tunnel för motorväg (Österleden) och tunnelbana till Nacka ska utredas: ”En sådan gemensam tunnel /.../ kan ge stora samordningsvinster”.

Tunnelbanan byggs ut

-Man tycks ha fattat beslut innan frågan har utretts och det tycker jag är jättekonstigt. Det strider direkt mot alla principer för planering, säger Jan-Eric Nilsson.

Förslaget får även mothugg från alliansföreträdare i Stockholm.

-Vi har en process i gång här i regionen, där vi tittar på vilken lösning som skulle vara bäst för en tunnelbaneutbyggnad till Nacka. Då känns det väldigt trist att regeringen kommer in och pekar med hela handen, samtidigt som man tycks vägledas av att det viktigaste är att bygga en ny motorväg, säger Gustav Andersson (C), miljölandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet