Den vikarierande rektorn för Karolinska institutet Karin Dahlman-Wright säger att hon inte kommer att ha något rektorsråd, varför det nuvarande, Jan Carlstedt-Duke, i praktiken tvingas bort. Foto: TT

Kritiserat rektorsråd tvingas bort från Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en av dem som friade Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk tvingas kliva åt sidan. Rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke petas av Karolinska institutet.

På torsdagen hölls ett stort informationsmöte med personal och studenter i Karolinska institutets lokaler i Huddinge, söder om Stockholm.

Då framkom bland annat att det kritiserade rektorsrådet, Jan Carlstedt-Duke, avpolletteras av den nya och vikarierande rektorn för Karolinska institutet, Karin Dahlman-Wright.

På en rak fråga från publiken, vad som händer med rektorsrådet, sade Dahlman-Wright:

– Jag kommer inte att ha något rektorsråd. Det kanske är svar på din fråga.

Friade Macchiarini

Rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke var en del av den trio som friade Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk i augusti förra året.

Detta trots att utredarens, professor Bengt Gerdins slutsats var att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk.

De övriga två som fattade beslutet att fria Macchiarini, dåvarande rektorn Anders Hamsten och dekanus Hans-Gustaf Ljunggren, har redan avgått från sina respektive poster. Rektorn avgick efter att ha konstaterat att han gjort en ”närmast total felbedömning” av Macchiarini.

Under frågestunden fick Karin Dahlman-Wright även en fråga rörande institutets etiska råd, som också har kritiserats för sin roll i Macchiarini-affären.

– Nästa vecka kommer vi att träffa dem (rådet). Då ska vi diskutera deras roll och mandat, sade Dahlman-Wright.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet