Foto: SVT

Krokodilväska beslagtogs på Stockholms antikmässa

Uppdaterad
Publicerad

Vid en global insats för att få bort illegal handel beslagtog polisen en väska av krokodilskinn och tigertänder på Antikmässan i Stockholm.

Tusentals fåglar, reptiler och tonvis med elfenben. Det blev resultatet av Operation Thunderbird, en global insats för att få bukt med problemen med illegal handel med djur.

Antikmässan kontrollerades

Den illegala handeln med utrotningshotade djur omsätter stora summor varje år, och göder internationella brottssyndikat, militanta grupper och organiserade kriminella nätverk. Men även i Sverige förekommer handeln och den svenska polisen har precis deltagit i en stor internationell insats mot illegala djur och växthandel.

– Det genomfördes bland annat en kontroll mot årets antikmässa i Stockholm i samverkan med Länsstyrelsen i Stockholm och Jordbruksverket. På mässan beslagtogs bland annat tigertänder, vargskinnspäls och en väska av krokodilskinn, säger Filippo Bassini vid utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa), i ett pressmeddelande från polisen.

43 länder från hela världen

Operation Thunderbird genomfördes i 43 länder och innefattade myndigheter som Interpol, men också den svenska Skogsstyrelsen. Även länsstyrelserna, Jordbruksverket, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Naturvårdsverket, och Kustbevakningen deltog i arbetet.

Insatsen pågick i tre veckor och avslutades den 19 februari.

I de 43 länderna som deltog i operation beslagtogs bland annat:

60 ton trä och virke

4 770 fåglar

1 240 reptiler

100 vilda kattdjur

2,54 ton elfenben

25 ton djurdelar, till exempel horn och fjädrar

37 130 produkter som framställs av djurdelar, till exempel mediciner.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.