Sedan i höstas har ordningsvakterna på Capio S:t Görans sjukhus burit kroppskameror.

Kroppskameror ska göra sjukhusen tryggare

Uppdaterad
Publicerad

För att stärka säkerheten har S:t Görans sjukhus utrustat sina ordningsvakter med kroppskameror. Nu vill finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) att fler sjukhus i Stockholms län ska ta efter.

Otryggheten bland personalen har ökat de senaste åren, säger Anna Wåström, verksamhetschef på Capio S:t Görans akutmottagning.

– Det är ofta kvällstid och nattetid som patienter är utåtagerande. De kräver snabb vård och de kan hota både personal och patienter.

Filmar vid hotfulla situationer

I höstas utrustade sjukhuset sina ordningsvakter med kroppskameror för att stärka säkerheten.

Om man upplever en hotfull situation där man inte riktigt vet vad fortsättningen blir, så slår ordningsvakten på kameran. Då ser även personen som är utåtagerande att man spelar in det hela, säger Anna Wåström.

Hur skyddas patienternas integritet?

Det är ett slutet system, vi på akutmottagningen kan inte titta på det. Det som är inspelat skickas till vaktbolaget där det finns sparat om man skulle behöva titta på det.

Färre ingripanden på S:t Görans

Under 2016 gjorde ordningsvakterna på S:t Görans drygt 3 000 ingripanden, enligt siffror från landstinget. Förra året minskade ingripandena till runt 2 000. Det går inte att slå fast om det är just kamerorna som ligger bakom minskningen; akutmottagningen också har byggts om.

Men finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) är övertygad om att kamerorna har haft effekt, och nu vill hon införa kroppskameror även på de landstingsdrivna sjukhusen.

– Jag kommer att ge ett uppdrag till landstingsdirektör och säkerhetschef i landstinget att vi ska inspireras av det man har gjort på Capio S:t Görans, säger Iréne Svenonius

Är det här ett sätt för er att komma runt de lagar som finns kring övervakningskameror?

– Jag skulle säga att det här är ett sätt som står till buds för att skapa ökad trygghet för vår personal och för våra patienter. När vi har haft svårigheter med andra metoder får vi ta till den här när vi ser att den är laglig och fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.