Förra året spenderade passagerarna från kryssningsfartygen nästan 600 miljoner kronor i Stockholmsregionen. Arkivbild. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Kryssningsfartyg en god affär för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningspassagerarna fortsätter att generera stora intäkter för Stockholmsregionen. Östersjön lockar stora fartyg från främst USA och Tyskland.
-Det ser ut att bli en ökning jämfört med 2018, säger Ingrid Hansson, presschef på Stockholms hamnar.

Säsongen kommer i gång i slutet av april, men kryssningsfartygen bokar in sig flera år i förväg och hamnarna i Stockholm fortsätter att locka till sig turister. Just nu är kronan svag och besökarna får mycket för pengarna, men det är främst de internationella utmärkelserna och Stockholm som populär kryssningsdestination som lockar turisterna, menar Ingrid Hansson från Stockholms hamnar.

– Cruise Baltic har gjort en oberoende undersökning som visar att 95 procent är nöjda till mycket nöjda med sitt Stockholmsbesök. Det är superhöga siffror, säger hon.

Spenderade 600 miljoner

Förra året gjordes 268 anlöp till Stockholmsregionen, i år är 287 stycken inplanerade, vilket betyder att besökssiffran hamnar på runt 650 000 passagerare, enligt Stockholms hamnar.

– Detta genererar stora intäkter för regionen. De som stannar en dag spenderar i genomsnitt 760 kronor per person, säger Ingrid Hansson.

Förra året spenderade kryssningsturisterna över 600 miljoner kronor i området på hotell, mat och shopping.

Stockholms hamnar har även kunnat se att de så kallade turnaround-passagerarna, alltså de som både startar och avslutar sin resa i Stockholm, har ökat.

– De ökar hela tiden i antal och de stannar gärna några extradagar, säger Ingrid Hansson.

Dessa passagerare spenderar i genomsnitt 2 700 kronor per person i området. Undersökningen som Cruise Baltic låtit göra visar en total ekonomisk effekt på nästan två miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen under 2018.

Kryssningsturism i Stockholm

Visa

Under 2018 kom 623 000 kryssningspassagerare och 240 000 besättningsmän till Stockholm.

Tillsammans spenderade de över 600 miljoner kronor på hotell, mat, sightseeingturer, shopping med mera.

Dessutom spenderade kryssningsrederierna sammanlagt 270 miljoner kronor på hamnavgifter, lotsavgifter och farledsavgifter i Stockholm.

Den ekonomiska effekten är 1,87 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen.

Källa: Cruise Baltic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer