Kryssningssäsongen i Stockholm har slagit alla rekord. På bilden ser man när säsongens första fartyg lade till i april. Foto: Stockholms hamnar

Kryssningsturismen till Stockholm slår rekord

Publicerad

Stockholm fortsätter slå rekorden för kryssningsturister, i år var det 20 000 fler än förra året.

Stockholm fortsätter att vara en populär destination för kryssningsresenärer, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Hamnar. Denna säsong slogs ett nytt rekord i antalet passagerare från internationella kryssningsfartyg som besökt Stockholm – totalt 619 000. Det är cirka 20 000 fler än förra året, som även det var ett rekordår.

Totalt 268 internationella kryssningsfartyg valde att lägga till i någon av Stockholms hamnar under maj–oktober, säsongen för internationella kryssningsfartyg, jämfört med 263 i fjol.

Förra året beräknades passagerarna ha spenderat över en halv miljard kronor på sådant som sightseeing, restauranger och shopping. En forskningsrapport från universitetet i norska Bergen, där 1 300 kryssningsturister intervjuades, visar emellertid att kryssningspassagerare i genomsnitt spenderar cirka 250 kronor i land. Huvuddelen av pengarna läggs på kaffe, enligt den norska forskargruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.