Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

KS: Vi drog lärdom av Macchiarini-fallet

Varken Karolinska universitetssjukhuset eller Karolinska institutet vill kommentera att förundersökningen om Paolo Macchiarini läggs ner. Men åtgärder har vidtagits och patientsäkerheten värnas, hävdar man.

Tre personer har avlidit i sviterna av luftstrupsoperationerna på Karolinska sjukhuset utförda av den tidigare ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini. Nu har åklagarna lagt ner förundersökningarna mot honom.

-Jag har ingen kommentar, då jag inte har någon kompetens på området. Jag litar på åklagarmyndighetens kompetens, säger Nina Nelson Follin, chefläkaren på Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

”Dragit lärdom”

Nina Nelson Follin hänvisar till de åtgärdsprogram som Karolinska universitetssjukhuset vidtog efter Kjell Asplunds utredning. Hon lyfter bland annat fram rutiner och råd vid oprövade metoder och vid rekryteringsprocessen, att ansvaret tydliggjorts mellan sjukhuset och Karolinska institutet vid delade anställningar.

-Det är patientsäkerheten som vi värnar om på sjukhuset och där har vi redan vidtagit mått och steg som vi hade anledning att göra efter utredning. Det var viktigt, och det var det redan tidigare, säger Nelson Follin.

-Det är helt klart så att vi hade anledning att dra lärdom av sådant som inte fungerade fullt ut.

Omfattande utredning

Macchiarini var tidigare gästprofessor vid Karolinska institutet (KI).

”Vi kan konstatera att detta har varit en komplex och omfattande utredning och att åklagarmyndigheten lägger ner förundersökningarna, mer än så kan och bör inte KI kommentera åklagarmyndighetens beslut.”, skriver Karin Dahlman-Wright, prorektor vid KI, i ett mejl till TT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet