KTH prisar ”världens smartaste svensk”

Uppdaterad
Publicerad

Fysikern och kosmologen Max Tegmark får KTH:s stora pris 2015. Han får nu ta emot 1,2 miljoner kronor för sin vetenskapliga och kommunikativa gärning.

– Utan kosmologi vore det som om mänskligheten led av Alzheimers sjukdom, förvirrade över var vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg, säger Max Tegmark, om sitt ämnesområde i en kommentar.

Max Tegmark har kallats både världens smartaste svensk, och är stjärnfysiker. Nu får han ta emot KTH:s stora pris 2015. Förutom äran, 1,2 miljoner kronor.

Motiveringen lyder:

”Genom att vidga och utveckla våra perspektiv på såväl matematiken som på universum ökar kunskapen om kosmos. Fysikern och kosmologen Max Tegmark kombinerar en gedigen forskargärning med lika delar mod, skarpsinnighet och kreativitet genom att utveckla nydanande idéer och verktyg.

Hans teorier sätter vår planet i ett större och för framtiden avgörande sammanhang.”

– Jag är mycket tacksam för den utmärkta utbildning som KTH gav mig på linjen för teknisk fysik. Det var då jag blev kär i fysik, och det är jag fortfarande. Jag ser på KTH som Sveriges MIT: en magnet för visionärer som vill vill bygga en bättre framtid med vetenskapens hjälp, säger Max Tegmark i en kommentar.

  • Född 1967.
  • Svensk-amerikansk fysiker och kosmolog. Sedan 11 år tillbaka professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology i USA.
  • Civilingenjörsexamen i teknisk fysik från KTH.
  • Gav 2014 ut boken ”Vårt matematiska universum: Mitt sökande efter den yttersta verkligheten”. Har flera hundra publicerade vetenskapliga artiklar. Medverkat i dussintals vetenskapliga dokumentärfilmer.
  • Priset, som i år uppgår till 1,2 miljoner kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt lands välstånd.
  • Som mottagare av KTH:s stora pris ingår Max Tegmark numera i samma sällskap som bland andra (yrke och pristagarår inom parentes) Hannes Alfvén, (fysikforskare och nobelpristagare, 1947), Assar Gabrielsson, grundare av Volvo, 1955), Elise Ottesen-Jensen (sexualupplysningspionjär och grundare av RFSU, 1971), Lennart Nilsson (medicinsk fotograf, 1972), Alva Myrdal (politiker och diplomat, 1975), Bengt Feldreich (vetenskapsjournalist, 1984), Håkan Lans (uppfinnare, 1996) och Robin Miriam Carlsson (artist, 2013).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer