Kulturskolan inför ett helt nytt system för avgifterna. Foto: Frida Claesson/SVT

Kulturskolan höjer avgifterna – vissa över det dubbla

Publicerad

Avgifterna på Stockholms kulturskola höjs. Några av kurserna kommer att bli dubbelt så dyra. Samtidigt satsar kulturskolan på avgiftsfri undervisning för vissa elever.

Från och med höstterminen 2020 får eleverna på Stockholms kulturskola höjda kursavgifter. En terminsavgift för musikundervisning höjs från 750 kronor till 950 kronor. Avgiften för kortkurserna blir mer än dubbelt så höga och kommer kosta 500 kronor istället för 200 kronor. Alla familjer som har en årsinkomst högre än 378 400 kronor berörs av prishöjningen.

Nytt avgiftssystem

Genom prishöjningen hoppas kulturskolan få ökade intäkter som ska satsats på uppsökande verksamhet och avgiftsfri terminsavgift för vissa elever. Samtidigt införs nämligen ett helt nytt avgiftssystem med tre olika prisnivåer. Om hushållet har låg inkomst blir barnets avgift sänkt eller helt gratis.

Familjer med en högre inkomst hamnar på den översta nivån och får betala fullpris. Eftersom den ordinarie avgiften höjs, blir deras kulturskoleräkning dyrare än idag.

Exempel på kulturskolans nya avgifter

En termin musik/sång höjs från 750 kronor till 950 kronor

En termin musik/sång i storgrupp höjs från 300 kronor till 750 kronor

En termin teater/musikal (kortare lektion) höjs från 300 kronor till 750 kronor

Kortkurs (sex lektioner) höjs från 200 kronor till 500 kronor

Kortkurs (tre lektioner) höjs från 100 kronor till 300 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.