• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

En kvinna i Upplands-Väsby dödförklarades av misstag. (Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra). Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

Kvinna hade ont i foten – blev dödförklarad

En kvinna i 80-årsåldern från Upplands-Väsby blev i juli felaktigt dödförklarad. Det ledde till chock för familjen och många praktiska problem.

När kvinnan som bor på ett omsorgsboende i Upplands-Väsby klagade på smärta i foten kontaktade en sjuksköterska på boendet en jourläkare.

Jourläkaren remitterade kvinnan till Danderyds sjukhus där det konstaterades att det inte var några problem med kvinnans fot och hon åkte tillbaka till boendet. Men i samband med remitteringen råkade jourläkaren dödförklara kvinnan.

Misstaget upptäcktes först några dagar senare av vårdpersonalen på boendet när de såg att läkaren hade fört in noteringen om dödförklaringen i boendets journalföringssystem.

Fick brev till sitt eget dödsbo

Läkaren är nu anmäld till Justiteombudsmannen av anhöriga för grov oskicklighet, försumlighet och framkallande av skada i sin yrkesutövning.

Den felaktiga dödförklaringen var inte bara en chock enligt kvinnans barn, utan ledde också till flera praktiska problem. Bland annat spärrades kvinnans pengar på banken och både Skatteverket och försäkringsbolag fick uppgiften att hon var död. Kvinnan fick dessutom ett brev adresserat till sitt eget dödsbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer