Kvinna överfölls av rymling från psykiatrisk avdelning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Botkyrka överfölls under söndagskvällen av en för henne okänd man som slog och försökte strypa henne. Mannen hade strax innan händelsen rymt från en psykiatrisk avdelning i Huddinge och misstänks nu för mordförsök på kvinnan som skadades allvarligt.

Mannen överföll kvinnan i samband med att hon lämnade sin bostad i Tullinge vid 19.30-tiden på söndagskvällen.

– Hon skulle gå ut och göra ett ärende och när hon kommit utanför sin dörr hoppade en man på henne. Han slog henne och försökte strypa henne, berättar Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Mannen, som är i 25-årsåldern, hade tidigare under söndagen rymt från en sluten psykiatrisk avdelning i Huddinge. Mannen var inte intagen på rättpsyk utan på LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Region Stockholm som ansvarar för vården lämnar endast ett skriftligt uttalande efter händelsen:

”Enligt vad vi kan se har personalen följt gällande rutiner. Nu utreder vi vad som hänt, vidtar nödvändiga åtgärder efter vi är klara med interna utredningen.” skriver man bland annat.

Anhöriga grep mannen

Kvinnans anhöriga lyckades stoppa överfallet.

– De hörde vad som hände, sprang ut och kunde avbryta mordförsöket. Sedan lyckades de hålla fast mannen tills polisen kom, säger Ola Österling.

Kvinnan skadades allvarligt och fick föras till sjukhus. Mannen är anhållen misstänkt för mordförsök. Enligt Ola Österling larmades inte polisen om rymningen.

– Vi kände inte till det. Det framkom först efter att vi gripit honom att han var en förrymd patient.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer