Här är nästan samtliga, 28 av 29, kvinnliga ledamöter i Värmdö kommunfullmäktige. Foto: Jenny Frejing, NVP

Kvinnodominans i Värmdö kommun efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan kommun i Stockholms län har lika stor andel kvinnor i kommunfullmäktige som Värmdö. I Centerpartiet är samtliga ordinarie ledamöter kvinnor.

När Värmdö kommunfullmäktige hade sitt första möte efter valet var närmare 60 procent av ledamöterna kvinnor. Det innebär att Värmdös fullmäktige har flest kvinnor än någon annan kommun i Stockholms län.

Man befinner sig dessutom i topp i landet tillsammans med Pajala på en fjärdeplats, efter Grums, Hällefors och Lekeberg som har en ännu högre representation av kvinnor.

29 kvinnliga ledamöter

I Värmdö kommunfullmäktige sitter 51 ordinarie ledamöter. Av dessa är 29 personer kvinnor vilket motsvarar 57 procent, alltså en klar majoritet, det skriver Nacka Värmdöposten, NVP som kartlagt jämställdheten i de olika kommunernas fullmäktige.

Andraplatsen delas av Stockholm, Upplands Väsby och Danderyd med 51 procent kvinnor.

Deshira Flankör (M) är ordförande i Värmdös kommunstyrelse och enligt henne är det ingen särskild strategi som lett fram till dagens kvinnodominerade fullmäktige.

– Nej, vi inom Moderaterna går enbart efter kompetens men visst är det roligt att så många kvinnor väljer att ta plats politiskt, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Flest kvinnor hos C

Centerpartiet är det parti i Värmdö fullmäktige som oslagbart leder i fråga om kvinnodominans. Samtliga deras ordinarie ledmöter är kvinnor.

En av dem är Miranda Ahlers. På frågan om hon tror att politiken påverkas av att det är så många kvinnor säger hon till NVP att hon inte reflekterat över frågan.

– Politiken påverkas självklart av att vi är många nya individer men om politiken påverkas för att vi är många kvinnor kan jag inte svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer