Larmet från kvinnojourerna: Svårt att nå våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Coronakarantän och social isolering är en stor riskfaktor för att våld mot kvinnor ska öka. Kvinnojouren Alla kvinnors hus i Stockholm flaggar nu för att större resurser måste till för att kunna nå ut till de utsatta kvinnorna.

På kvinnojourerna pågår den mesta verksamheten som vanligt och av de stockholmsbaserade jourerna som SVT har pratat med märks ingen tydlig uppgång av stödsökande – snarare är stödlinjerna tystare än vanligt.

– Vår farhåga är att utsattheten blir större när man blir isolerad i hemmet. Det innebär ju att du blir väldigt ensam och förövaren har mer utrymme och tid att utöva våld, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus.

I tider av kris ter sig utsattheten på andra sätt.

– Vi tror att det kan finnas ett stort mörkertal. De som är fast i hemmet med sin förövare kan ha svårt att söka eller ta del av stödinsatser, så här kan det komma ett ökat behov av stöd när samhället öppnar upp igen, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef på Storasyster.

Polisen: ”Larma direkt om du hör bråk”

Från poliskåren kommer indikationer på att patrullerna rycker ut på fler lägenhetsbråk och stök i hemmen. Men det syns ännu ingen ökning i statistiken på brott i nära relation.

– Vi befarar att många kan ha det tufft. Så om man som granne hör skrik och bråk eller ser något som tyder på att någon behöver hjälp så kontakta polisen direkt, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Om du är utsatt – hit kan du vända dig

Alla kvinnors hus: Kvinnojour i Stockholm som ger råd och stöd till vuxna och barn som bevittnat eller upplevt våld. Driver också skyddat boende för upp till 20 personer. Telefonnummer: 08-644 09 20

Kvinnofridslinjen: Erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa till med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonnummer: 020-50 50 50

Storasyster: Erbjuder stöd för den som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Chattjouren är öppen kvällstid fem dagar i veckan och föreningen erbjuder också stödsamtal eller traumabearbetning i mottagningen på Kungsholmen i Stockholm.

Roks: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.

Terrafem: Driver en rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Telefonnummer: 020-52 10 10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.