”Samhället lämnar områden till fundamentalister”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har det rasat en het debatt om fundamentalism i förorten. Debatten början med att Husbybon Zeliha Dagli vittnade om ett ökat kvinnoförtryck från religiösa fundamentalister. Nu får hon stöd av flera kvinnoaktivister.

I helgen samlas kvinnoaktivister från Mellanöstern från bland annat Afghanistan, Pakistan, Turkiet, Kobane och Sverige i Stockholm för att diskutera kvinnornas rättigheter och religös fundamentalism i både världen och Sverige.

”Det har blivit värre”

Kvinnors Nätverk som arrangerar konferensen, stöttar kvinnor som blivit utsatta för bland annat hedersförtyck i Stockholm. De har bland annat ett skyddat boende för kvinnor som inte kan återvända till sina familjer.

Och organisationen delar Zeliha Daglis uppfattning om att religiös fundamentalism breder ut sig i vissa förorter.

– Inte ens kvinnor i hennes ålder kan vara ifred i det här området. Det här är ett problem som blivit värre och värre. Det har blivit värre i betydelsen att samhället lämnar området åt de här fundamentalistiska religiösa ledarna, säger Azam Qarai från Kvinnors nätverk.

Men kan det inte vara så att personer kan leva i olika verkligheter även i förorten?

– Det är omöjligt. Jag har varit i de olika förorterna tillsammans med unga tjejer, och jag har upplevt samma sak. Jag blir väldigt förvånad om någon påstår att det inte är sant att fundamentalismen mot kvinnor finns i våra förorter.

”Fundamentalism är ett globalt problem”

Syftet med konferensen är att kvinnorna ska få möjlighet till utbyte av erfarenheter kring hur fundamentalism och diskriminering på grund av kön, etnisk eller religiös tillhörighet ska kunna bekämpas.

Shaharzad Akbar från Afghanistan har i flera år kämpat för kvinnors rättigheter i sitt hemland.

– Radikalisering och fundamentalism är ett globalt problem och vi måste vara eniga i att tillsammans vilja bekämpa det.

Hon har levt under talibaners förtryck och nu vill hon hjälpa till att stoppa radikaliseringen av unga, i bland annat Sverige.

– Vi i Afghanistan har levt under radikala förhållanden och vi vill fråga unga människor här ”vad är det ni vill åstadkomma när ni ansluter er till dessa grupper?, säger hon.

”Väntade på att någon skulle våga säga ifrån”

Zeliha Dagli besökte konferensen under dagen och hon hoppas att den ska ena kvinnorörelsen världen över.

– Efter debatten i somras så fick jag mycket stöd. Flera kvinnoorganisationer väntade på att någon skulle våga säga ifrån, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer