Efter mörkrets inbrott väljer många kvinnor att stänga dörren om sig. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kvinnor otrygga i socialt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Oron över att bli misshandlad eller överfallen är så stor att över hälften av kvinnorna i utsatta områden helst inte rör sig utomhus en sen kväll. Det visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet.

I den rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar idag, framgår det att både kvinnor och män i socialt utsatta områden känner större oro än kvinnor och män i andra storstadsområden. Däremot är det mycket tydligt att kvinnornas oro är mer omfattande än männens.

Drygt hälften av kvinnorna, 53 procent, som bor i socialt utsatta områden säger att de är mycket eller ganska otrygga eller att de helt enkelt avstår från att gå ut på kvällarna i det egna bostadsområdet på grund av rädsla. Det kan jämföras med kvinnor i andra storstadsområden där en av tre upplever samma sak.

Befogad oro – till viss del

Oron är delvis berättigad, konstaterar Brå i sin rapport eftersom andelen som drabbats av brott är konstaterat större bland människor som bor i socialt utsatta områden jämfört med både andra storstadsområden och Sverige som helhet.

Sett över tid har andelen personer som drabbas av brott mot enskild person däremot minskat i socialt utsatta områden. Det gäller för både män och kvinnor.

Carl Command, utredare på Brå. Foto: Brå

– Det sker och rapporteras om skjutningar, attacker mot blåljuspersonal och öppen droghandel. Baserat på detta är det lätt att läsa in att den totala utvecklingen i de områdena skulle vara negativ i form av ökad utsatthet för brott. Men den bilden kan inte styrkas genom den här rapporten, säger Carl Command, utredare på Brå.

Brottsförebyggande rådets rapport har genomförts på uppdrag av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.