Foto: Privat

Kyrka kritiseras för nazireferens

Uppdaterad
Publicerad

Ett minnesmonument över syrianska folkmordsoffer som rests i Stockholmsförorten Hallunda får kritik av Islamiska kulturföreningen, skriver tidningen Dagen.

Under invigningen av monumentet vid den syrisk-ortodoxa kyrkan, uppfört i samband med 100-årsdagen av folkmordet 1915 i nuvarande Turkiet, hängdes två banderoller upp som gjorde kopplingar mellan massdödandet 1915 och Förintelsen. På banderollen fanns både en illustration av Adolf Hitlers karaktäristiska frisyr och mustasch och en turkisk fez.

– Det är tydligt att de menar att vi är som Hitler, säger Orhan Karan, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Bredäng, till tidningen.

Ett flertal anmälningar har kommit in mot banderollen, och Orhan Karan själv har riktat en skadeståndsanmälan på en miljon kronor mot kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.