Kyrkopolitiker dömd för våldtäkter på barnbarn

Publicerad
En kyrkopolitiker i södra Stockholm har dömts till fyra års fängelse för våldtäkt på sina barnbarn. Tingsrättens dom visar att han har begått övergreppen under flera år medan han suttit barnvakt.

Politikern har dömts mot sitt nekande, men har under morgonen avsagt sig sina politiska uppdrag, enligt uppgift till ABC.

Annika Sjökvist-Platser, pressansvarig vid Stockholms stift, uppger att stiftet inte ens känt till polisutredningen mot honom. Mannen har heller inte berättat om domen i sin församling.

Flera gånger i veckan
Mannen ställde upp och passade de två barnbarnen flera gånger i veckan i sin dotters bostad. Han ska då ha tvingat dem att se på pornografiska filmer och att sedan berätta vad de tyckte. Därefter ska han ha förgripit sig på dem.

Brotten pågick i tre år tills det äldsta av barnen närmade sig tioårsåldern och det yngre var sex år. Då upphörde politikern med sina övergrepp. Till sist avslöjades vad han haft för sig när ett av barnen gick i terapi och polisanmälan skedde förra året.

Dömd på vittnesuppgifter
Mannen sitter kyrkorådet i sin församling.
-Det kom annat emellan. Hur som helst är jag dömd mot mitt nekande och tänker överklaga, är politikerns förklaring i Metro till varför han inte informerat vare sig stiftet eller församlingen.

Tingsrätten fällde mannen på flera detaljerade vittnesuppgifter som den fann trovärdiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer