Lotta Edholm (L) kritiserar nu Stockholms stad för att man inte sa i förväg att projektet skulle komma att kosta skattepengar.

L: ”Helt orimligt att kostnaderna skenar så här”

Uppdaterad
Publicerad

Både Liberalerna och Vänsterparitet är idag mycket kritiska till att Stockholms stad gått med på att lägga 60 miljoner kronor på driften av det nya Nobelcenter på Blasieholmen. – Det har blivit en utpressningssituation mot Stockholm stad, säger Lotta Edholm (L).

Det planerade Nobelcenter på Blasieholmen fortsätter väcka starka känslor. Gårdagens besked om att Stockholms stad ska vara med och finansiera driften av det nya muséet var inget undantag.

Det var på en presskonferens i Nobelmuséets nuvarande lokaler i Gamla stan som stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) meddelade att Stockholms stad går in med 60 miljoner kronor över tre år. Nu möts beskedet av skarp kritik.

– Tanken från början var att projektet skulle gå plus, minus noll för Stockholms stad. Sen har det visat sig kosta hundratals miljoner. Det är helt orimligt att kostnaderna skenar så här, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Läs också: Skattemedel för 180 miljoner ska driva Nobelcenter

– Staden har gått med på att stå för fler och fler kostnader, som de arkeologiska utgrävningarna till exempel. Det jag vänder mig emot är att man inte från början sa att det här kommer kosta pengar, säger hon.

Lovar pengar trots överklagade planer

Detaljplanen för Nobelcenter överklagades i maj i år av Statens fastighetsverk, främst på grund av den föreslagna byggnadens storlek, som man menade riskerar att inkräkta på Nationalmuseum och på kulturmiljön på Blasieholmen.

– Att detaljplanen är överklagad och därmed inte klar än gör det ännu märkligare att man går ut nu och lovar så mycket pengar, säger Lotta Edholm (L).

Hon misstänker att projektet har tappat privata finansiärer, vilket gjort att Stockholm stad måste gå in för att täcka upp:

– Man verkar ha problem med finansieringen. Kanske ligger motståndet mot Nobelcenter bland stockholmarna bakom. Folk vill inte vara med och betala, säger hon.

V: ”Investera i ytterstan istället”

Även Vänsterpartiet, som varit emot projektet ända från början, är kritiska till att Stockholm stad går in med ytterligare pengar.

– Det är helt fel prioritering att göra, säger Sebastian Wiklund, Vänsterpartiets talesperson i stadsbyggnadsfrågor.

– Vi har jättebehov i ytterstan som borde gå före. Man hade kunnat prioritera satsningar på kultur och lokaler för Kulturskolan i ytterstaden till exempel, fortsätter han.

V och S går skilda vägar

Sebastian Wiklund (V) håller med Lotta Edholm om att projektet blivit för dyrt.

– Det hade kunnat göras billigare redan från början. Det hade kunnat göras mindre och inte så centralt beläget, säger han.

Vänsterpartiet ingår i den styrande majoriteten i Stockholms stad tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, men har i den här frågan gått ifrån Socialdemokraterna.

– Vi står inte bakom vare sig Nobelcenter eller finansieringen. Vi har ett bra samarbete i övrigt, men här har vi gått skilda vägar, säger Sebastian Wiklund.

”Något av en utpressningssituation”

Lotta Edholm är orolig att kostnaderna kommer dra iväg ytterligare.

– Det har blivit något av en utpressningssituation mot Stockholms stad. Staden har gått med på mer och mer och nu säger andra sidan att ”blir det inte mer pengar så blir det inget alls” och då tvingas Stockholms stad finansiera mer, säger hon.

Men är det inte rimligt att Stockholms stad är med och betalar? Är inte det här en angelägenhet för stockholmarna?

– Självklart ska vi vara med och betala, men det är vi ju redan. Vi betalar tio miljoner om året och det räcker, säger Lotta Edholm.

På den punkten är hon och Sebastian Wiklund överens; Nobel förtjänar ett nytt museum i Stockholm.

– Det är absolut rimligt att vi är med och betalar! Vi har inget principiellt emot ett Nobelcenter. Det är kostnaden och platsen vi är emot, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.