Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, vill att Stockholms stad ska kartlägga omfattningen av våldsbejakande extremism i staden. Foto: Fredrik Persson och TT

L: Kartlägg den våldsbejakande extremismen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Stockholms stad lämnar en skrivelse till kommunstyrelsen att fatta beslut om att ta fram en heltäckande lägesbild av omfattningen av våldsbejakande extremism i Stockholm.

– Jag vill veta om det är lika allvarligt i Stockholm som det är i Göteborg. Nu när det har börjat återvända IS-terrorister måste vi vara vaksamma, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Liberalerna i Stockholms stad blickar västerut och ser hur Göteborgs stad har gjort och vill göra likadant. Där svarade 533 personer anställda inom bland annat skolan, sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården. Även personer i föreningar och organisationer har svarat på enkäten.

I Göteborg har nästan var femte som svarat på en enkät från Göteborgs stad kommit i kontakt med våldsbejakande extremister. Främst handlar det om erfarenheter av islamistiska extremister och högerextremister.

– Tanken är att vi göra en likadan enkät för att kunna se om det finns några skillnader, säger Lotta Edholm (L).

Tusentals med våldsbejakande sympatier

I Stockholm och Sverige förförs människor av våldsbejakande rörelsers demokratifientliga budskap. Säpo bedömer att det i nuläget (juli 2017) finns minst 3.000 personer i Sverige som myndigheten följer på grund av dessa personers våldsbejakande sympatier.

– Det är en del av detta att se hur verkligheten ser ut för våra anställda, inte minst är det väldigt viktigt att vi kan sätta in rätt åtgärder, till exempel olika typer av skyddsåtgärder, säger Lotta Edholm (L).

Undersökning behövs

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism fastställdes av kommunfullmäktige i maj 2016 som riktlinjer till stadens trygghets- och säkerhetsprogram. Beslutet var ett resultat av en blocköverskridande överenskommelse

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism styrs idag genom särskilda riktlinjer som kommunfullmäktige antagit, men också genom lokala handlingsplaner beslutade av berörda nämnder.

Så sent som i måndags kväll klubbades en ny trygghets- och säkerhetsplan som även den nämner extremism som den tidigare planen.

– Det som nu behövs är en heltäckande undersökning riktad mot dom anställda. Det finns vissa kartläggningar i vissa stadsdelar men jag anser att detta nu behövs, säger Lotta Edholm.

Stort bortfall

Det är personal inom staden som ska svara på enkäten men också vissa organisationer som arbetar med sociala frågor. Det finns vissa brister i undersökningen som gjorts i Göteborg. Det finns ett stort bortfall som inte väljer att svara på frågorna i enkäten.

– Där måste vi vara bättre och följa upp så vi får ett bättre utfall, säger Lotta Edholm.

– Jag vill veta om det nu är lika allvarligt i Stockholm som i Göteborg så vi kan vidta nödvändiga åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.