– Den viktigaste faktorn för att förbättra hälsan är att klara skolan, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L). Foto: SVT

L: Viktigaste faktorn för att förbättra hälsan är att klara skolan

Uppdaterad
Publicerad

Temat för Liberalernas dag på Järvaveckan är Hälsa och omsorg. Och hur vi mår och hur länge vi lever påverkas av bland annat boendesituationen, vår ekonomi och vår utbildning.

– Den viktigaste faktorn för att förbättra hälsan är att klara skolan, säger landstingsrådet Anna Starbrink (L).

För befolkningen i socioekonomiskt utsatta områden är meddellivslängden kortare, hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare, fetma är dubbelt så omfattande och den psykiska ohälsan är större än i andra delar av Stockholms län.

– Ohälsan följer boendesegregationen i Stockholms län med väldig precision – människor som lever i utsatta områden har sämre hälsa, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), som pekar på sambandet mellan hälsa och utbildning.

Järvaveckan 2018

– I vissa skolor här på Järva så vet vi att över 30 procent inte klarar skolan, så att satsa på en kunskapsskola är den viktigaste frågan vi kan ta tag i, säger Anna Starbrink (L).

”Vi får jobba långsiktigt”

Anna Starbrink menar också att man behöver skapa en stark primärvård som är nära invånarna.

Så när kan människor i socioekonomiskt utsatta områden, som har en sämre hälsa, se en förändring?

– Vi får jobba långsiktigt med det, men vi kan inte bara vänta. Skolhälsovården spelar en jättestor roll, men också den nära vården med husläkarmottagningar. Jag skulle vilja att alla som bor här på Järva fick välja en fast husläkare så man får en bra kontinuitet så man alltid vet vem man ska vända sig till, säger Anna Starbrink (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet