Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hennes hem är helt förstört, i köket har saker helt enkelt bara smält. Se Elin Vedestig när hon visar upp förödelsen. Foto: Frida Claesson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elins lägenhet brann – då gick hyreskontraktet upp i rök

Publicerad

Elin Vedestig bodde i en av de fyra lägenheter som i söndags totalförstördes i en brand i Tullinge. Det hon inte visste var att om en lägenhet totalförstörs, upphör hyreskontraktet att existera.

– Rent juridiskt när man skriver ett hyresavtal så är det alltid kopplat till en specifik lägenhet. I de fall då lägenheter blir totalförstörda, då finns det inte längre något objekt och då finns det inte heller något hyreskontrakt, säger Charlotta Lundström, pressansvarig vid Botkyrkabyggen.

Hoppas på att flytta tillbaka

Branden startade på en balkong på en av grannlägenheterna, men spred sig snabbt till omkringliggande bostäder. Allt i lägenheterna förstördes eller blev rökskadat. Elin Vedestig går nu runt i resterna av sitt hem. En lägenhet hon inte kommer få flytta tillbaka till.

– Man skriver kontrakt med ett specifikt objekt och det objektet måste finnas, så vi kan inte skriva kontrakt nu med något som vi inte har, säger Charlotta Lundström och fortsätter:

– Om vi går in med en garanti då låser vi oss också med hur vi ska bygga upp den här delen av fastigheten, säger hon.

Charlotta Lundström hänvisar till en brand som skedde för två år sedan på ett annat ställe i kommunen, där man valt att inte bygga upp huset exakt likadant som innan branden.

– Jag säger inte att vi ska bygga upp det annorlunda nu, för det har vi inte kunnat bedöma än, säger Charlotta Lundström.

Erbjuder nytt boende

Efter en brand som denna, har inte hyresvärden någon skyldighet att erbjuda nya bostäder till de berörda hyresgästerna, men det har Botkyrkabyggen gjort.

– Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag, så därför stirrar vi oss inte blinda på lagen. Vi har försökt skaka fram nya avtal på lägenheter till de drabbade. Det har inte varit lätt, vi har inte en massa tomma lägenheter. Men hyresgästerna har fått erbjudande om nya lägenheter i Tullinge, säger Charlotta Lundström.

Elin Vedestig hade dock hoppats på att få flytta tillbaka när bostaden restaurerats, men det kan inte Botkyrkabyggen ordna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer