Foto: Erik Nylander / TT

Läkare åtalad för våldtäktsförsök anmäls till Ivo

Publicerad

Södersjukhuset vill att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskar den läkare som har åtalats för bland annat försök till våldtäkt. En chefläkare skriver i anmälan att förtroendet för mannen är förbrukat.

Läkaren på Södersjukhuset åtalades tidigare i januari för ett våldtäktsförsök mot en kvinna sommaren 2018. Mannen har enligt åklagaren trängt sig in i kvinnans lägenhet och ska där ha använt våld och försökt förgripa sig på henne.

Händelsen uppmärksammades också bland annat för att läkaren fått jobba på sjukhuset trots att en polisutredning om en annan misstänkt våldtäkt pågick. En av arbetsuppgifterna på akutmottagningen han arbetade på var att behandla våldtagna kvinnor.

Läkaren har avskedats i samband med de nya anklagelserna.

Misstänks för flera brott

Förutom försök till våldtäkt misstänks läkaren för hemfridsbrott då han stannat kvar i kvinnans lägenhet trots att hon vid upprepade tillfällen bett honom gå. Han misstänks även för våldsamt motstånd, då han krängde med armar och kropp när polisen försökte omhänderta honom, samt för ringa narkotikabrott.

I förhör förnekar läkaren till samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.