Landshövding Sven-Erik Österberg. Länsstyrelsen Stockholm har fattat beslut om att tillåta skörd, som annars inte är tillåten den här tiden på året. Foto: TT

Landshövdingen svarar: ”Vi har genomfört åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Centerpartiet i Stockholms län skickat en appell med en uppmaning till Stockholms landshövding, Sven-Erik Österberg, att agera mot foderbristen i länet har landshövdingen svarat. Men Centerpartiet är inte fullt nöjda med svaret.

Centerpartiet efterfrågade, i appellen, framförallt tre saker. Bättre samordning av länets olika aktörer, en krisplan för att hantera den akuta foderbristen och de konsekvenser foderbristen kommer föra med sig framåt samt direkta insatser för att ge lantbrukare och hästägare tillgång till bete och foder.

Samverkan och nulägesrapport till regeringen

Som svar meddelar landshövdingen att man har nära dialog med Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen och att man löpande diskuterar krisarbete på regional nivå. Tillsammans har länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund lämnat in en nulägesrapport till Jordbruksverket.

Länsstyrelsen medverkar också i Samverkan Stockholmsregionen tillsammans med bland annat länets samtliga kommuner, Militärregion mitt, Polisen region Stockholm, SOS alarm med flera. Även där har man diskuterat vattenbristen.

Dispens för extra foder

När det gäller efterfrågan på direkta insatser för att försörja med bete och foder skriver landshövdingen att länsstyrelsen Stockholm har gett generell dispens att skörda, så kallade trädor och skyddszoner, fast det vanligtvis inte är tillåtet innan 1 augusti respektive 30 juni.

C: ”Saknar svar om krisplan”

Centerpartiet i Stockholms län tycker att det är bra att landshövdingen svarat så snabbt. De ser också positivt på att länsstyrelsen fört dialog med regeringen och att man agerat för att öka möjligheterna till bete och foder. Men Centerpartiet saknar ett svar rörande en långsiktig krisplan.

– Han glömmer att nämna att fjolårets skördar är helt slut och att man redan nu tvingas stödfodra med årets skörd som ska användas för att fodra under vintern. Det är förvånande att han inte tar upp det, säger Ann-Christine L. Frickner (C), gruppledare Centerpartiet Upplans Väsby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.