Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting, tycker att personalläget ser bättre ut inför den här sommaren än den förra. Foto: Christine Olsson/TT och Anna Molander

Chefläkaren om förlossningssommaren: Bättre läge i år

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra sommarens förlossningskris i Stockholms län ser det ljusare ut i år, enligt landstinget.
– Det är sammantaget ett bättre läge i år än förra året, säger Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Semestrarna närmar sig med stormsteg, och många som ska bli föräldrar under sommaren undrar säkert hur det ser ut med bemanningen på förlossningsavdelningarna under sommarmånaderna. Särskilt efter förra årets larm om kris i förlossningsvården i länet.

Under förra året skedde totalt 28.622 förlossningar på klinikerna i Stockholm. I 133 av fallen tvingades kvinnorna föda på en klinik utanför länet, att jämföra med 88 gånger under 2016. Många av dessa förlossningar skedde just under sommarmånaderna.

Till det kom runt 2 000 kvinnor som tvingades föda på en annan klinik i länet än den de själva valt.

Ökad grundbemanning

Så hur blir det i år?

– Det är sammantaget ett bättre läge i år än förra året. Vi har en ökad grundbemanning med 60 fler medarbetare på våra förlossningsenheter i länet i år, säger Johan Bratt, chefläkare på landstinget.

Bland de 60 personerna finns barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor. En anledning till att förlossningsklinikerna kunnat öka bemanningen är att landstinget höjt ersättningen till sjukhusen med 4 000 kronor per förlossning.

Men personal saknas fortfarande

Men en del kliniker saknar ännu personal.

– Några enheter har fortfarande ett arbete kvar för att nå den bemanning de vill ha i juli och augusti och fokus ligger på att ordna det nu, säger Johan Bratt.

För att fylla på med personal kan det handla om att erbjuda ersättningar till nyckelpersoner som kan tänka sig att ta extrapass eller att få anställda att flytta en semestervecka mot extra ersättning.

– Vi kommer att få toppar i sommar på våra förlossningskliniker och det kommer bli högt tryck periodvis men då är vi duktiga på att samordna kliniker emellan. Så alla blivande föräldrar ska kunna känna sig trygga, och de kommer få ett bra mottagande oavsett vilken klinik de föder på, säger Johan Bratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet